A kamatszámítás módszerei, egy-egy banki termék hozamszámításának elvei, a banki termékek hozam szerinti összehasonlítása

Fejszés Alexandra (2021) A kamatszámítás módszerei, egy-egy banki termék hozamszámításának elvei, a banki termékek hozam szerinti összehasonlítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Záródolgozat.pdf] PDF
Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (477kB)
[thumbnail of Za_ro_ dolgozati o_sszefoglala_s_2021_FOSZK.pdf] PDF
Za_ro_ dolgozati o_sszefoglala_s_2021_FOSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (121kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS   Záródolgozatomat a hozam fogalmával és a kockázattal való kapcsolatával, számításának elveivel kezdtem. Itt kitértem a kötvények, a részvények és a befektetési jegyek különböző hozamtípusaira, azok számításának képletére, és hogy hogyan számíthatjuk ki a kockázatot. Látható, hogy mennyi mindentől függ egy befektetés hozama; számít, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak felvállalni és az is, hogy mennyi időre fektetnénk be a megtakarított vagyonunkat. Tény, hogy minden befektetésnek van kockázata, azonban ez diverzifikációval jelentős mértékben csökkenthető. Érdemes lehet tehát portfóliónkat különböző iparágakat, országokat, devizákat lefedő befektetésekből kialakítani. Ezek után röviden bemutattam az egyedi befektetések és a kollektív befektetési formák közötti különbséget. Utóbbi esetében tehát a befektető az általa birtokolt befektetési jegyek alapján részesül a hozamból vagy esetlegesen a veszteségből, így osztva meg a felvállalt kockázatot. Ez alapján meglátásom szerint valóban jó lehetőséget jelenthet egy kollektív befektetési formába való befektetés. Ezután a befektetési alapokra tértem át, nagy hangsúlyt fektetve a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapjaira. Ahol pedig igyekeztem leírni, hogy az adott alap mibe fekteti be az összegyűjtött vagyonát, hogy mik az egyes alapok előnyei és hátrányai, hogy mik a befektetési jegyek különböző devizanemei, hogy mennyi időre javasolt a befektetés, hogy mennyire kockázatos és hogy kik körében népszerű. Továbbá egy kis utánajárással készítettem táblázatokat, amelyekben összehasonlítom az egyes alapok különböző sorozatainak hozamait egy adott napra vonatkozóan. Véleményem szerint ezen alapok között a legtöbb befektető - már a tájékoztatók, termékismertetők elolvasása után - találna olyat, amelybe szívesen fektetné megtakarításait.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Heller Anikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befektetési alap(ok), befektetési jegy(ek), beszámoló, hozam, hozam(ok), hozamszámítás, kockázat, kockázatcsökkentés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet