Egy gazdasági szervezet IT architektúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek elemzése mellett

Bodó Gábor (2021) Egy gazdasági szervezet IT architektúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek elemzése mellett. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bodó_Gábor-Záródolgozat_2021.pdf] PDF
Bodó_Gábor-Záródolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Bodó_Gábor-Titkosítási_kérelem_2021.pdf] PDF
Bodó_Gábor-Titkosítási_kérelem_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (33kB)
[thumbnail of Bodó_Gábor-Záródolgozati_összefoglaló_2021.pdf] PDF
Bodó_Gábor-Záródolgozati_összefoglaló_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (226kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom elején felvezettem, hogy miről fogok írni. Az eső felében inkább csak elméleti szinten mutattam be a választott témámat. Fontosnak tartottam ezeket leírni, ugyanis részben erre épült fel a dolgozat második fele, meg szerettem volna leírni 1-1 fontosabb háttérinformációt is a témáról. Ezt az elméletiesebb részt egy technológiai háttérrel kezdtem, melyben bemutattam az internet, valamint az informatika fejlődését a vállalatoknál. Ezt követte maga az IT architektúra meghatározásának rövidebb bemutatása, majd az informatika jelentősége a vállalatok életében. Végezetül maga a vállalti IT infrastruktúra általános jellemzőit írtam le ezzel befejezve dolgozatom első felét. Záródolgozatom második felében már csak a gyakorlati helyemet mutattam be a választott témámmal kapcsolatban. Ezt próbáltam mind hardveres, valamint szoftveres oldalról is megközelíteni. Hardveres oldalon próbáltam minél részletesebben bemutatni az előforduló hálózati eszközöket, valamint elhelyezkedésüket a cégnél. Szoftveres oldalon pedig próbáltam bemutatni az olyan szoftvereket, amelyek elengedhetetlenek egy vállalati hálózat kiépítésénél. Ebben a részben mindenképp ki akartam térni az IT infrastruktúra egyik legfontosabb elemére, a biztonságra. Végezetül pedig leírtam pár saját meglátásom alapján felmerülhető fejlesztési lehetőséget, általam jónak látott megoldásokkal. A gyakorlati beszámolómat alapvető információkkal vezettem be, hogy mennyi ideig kellett dolgoznom, valamint, hogy hol dolgoztam. Ezt egy rövid céges bemutatás. Itt alapvetően az alábbi két céget mutattam be: PRÉMIUM Pénztárszolgáltató Kft, Prémium Önkéntes Pénztárak. Ezt követően leírtam, hogy a betanulás, hogy volt jelen a gyakorlatom alatt. Majd ezt követően a koronavírus következményeiről írtam, arról, hogy miben változtatta meg a céget. Ezután leírtam pár előfordulható IT feladatot. Végezetül pedig az általam végzett munkákból kiemeltem azt a kettőt ami leginkább jellemezte a szakmai gyakorlatomat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fekete István
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Active Directory, hálózati biztonság, informatika, információs infrastruktúra, infrastruktúra, infrastruktúrafejlesztés, internet, tűzfalak
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet