Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen, a számviteli teendőkre vonatkozóan

Forgács Péter (2021) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különösen, a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Zarodolgozat_Forgacs_Peter_WAR1EI.pdf]
Előnézet
PDF
Zarodolgozat_Forgacs_Peter_WAR1EI.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat nyilvánossá tételről.pdf] PDF
Nyilatkozat nyilvánossá tételről.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (186kB)
[thumbnail of Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK.pdf]
Előnézet
PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK.pdf

Download (323kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban az egyéni vállalkozás indításához kapcsolódó, különösen a számviteli, és adózási ismereteket térképeztem fel. Számomra ez a téma azért volt fontos, mert a feleségem főállású kisadózóként tevékenykedik a mindennapokban. Dolgozatomban kitértem a vállalkozás indítása előtti feladatok bemutatására, ismertetésére, mely során a tervezési – és szervezési folyamatokról írtam. Majd ismertettem Magyarország gazdasági helyzetét, ezen felül a fejezetben kifejtettem a közvéleménykutatásom eredményeit, tapasztalatait az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatban. A következő részben az olvasó, az egyéni vállalkozások kiemelkedő jelentőségéről tájékozódhatott, mely alapján elmondható, hogy a legismertebb, és legelterjedtebb vállalkozási forma jelenleg Magyarországon. Ezt követően, hogy már ismertettem a vállalkozási formákat, kitérhettem a könyvvezetés részleteire, mely során az alapnyilvántartások rejtelmeibe vezettem be az olvasót, illetve a részletező nyilvántartásról olvashatott. Ezzel szoros összefüggésben áll a következő fejezet, amely a választható adózási formákról szól, illetve azoknak a részleteiről. A legmegfelelőbb kiválasztásához össze kell gyűjtenie a vállalkozni kívánó személynek minden információt, és tájékozódnia kell a lehetséges opciókról. Amennyiben valami nem egyértelmű a leendő vállalkozó számára, javaslom, keressen fel egy könyvelőt a tisztán látás érdekében, és a büntetések elkerülése céljából. Véleményem szerint, aki manapság vállalkozni szeretne, számára javaslom az egyéni vállalkozás létrehozását, hiszen nagyon gyorsan, és egyszerűen megalapítható akár 1-2 óra alatt. Továbbá úgy érzem, hogy egyre könnyebb helyzetben vannak a vállalkozók, hiszen nagyon sok platformról kapnak tájékoztatást a különböző adózási módokról – és változásokról. A NAV számos tájékoztatóval segíti a helyes adózási magatartás elsajátítását, és attitűd kialakulását. 2021-től kötelező az online számlázó program használata, melyet a NAV nyilvántart és ellenőriz. Ezek alapján elmondható, hogy a gazdaságpolitika egyik fő célja a gazdaság szürkítése, kifehérítése, ami egyre nagyobb mértékben sikerül.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagyrőcei Ildikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó(k), adózás, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, KATA, kisadózó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:05
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/37282 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/37282

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet