Mobilalkalmazás üzemeltetésének támogatása adatvizualizációs eszközökkel

Lotharidesz Máté László (2021) Mobilalkalmazás üzemeltetésének támogatása adatvizualizációs eszközökkel. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Lotharidesz_Máté_DWEEOT_GI_szakdolgozat.pdf] PDF
Lotharidesz_Máté_DWEEOT_GI_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi_kerelem_Lotharidesz Máté.pdf] PDF
Titkositasi_kerelem_Lotharidesz Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (183kB)
[thumbnail of BA_O_Lotharidesz_Máté.pdf] PDF
BA_O_Lotharidesz_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (316kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom általános témája az adatvizualizáció és annak az üzleti felhasználása. Egy nagyvállalati környezetben mutatom be, hogy az adatvizualizáció, illetve az üzleti intelligencia alkalmazások mekkora segítséget nyújtanak az üzlet számára. Ahhoz, hogy jobban ismertetni tudjam a megállapításaimat, egy valós üzleti problémán keresztül világítok rá az üzleti intelligencia és az adatvizualizáció egyre inkább növekvő jelentőségére. A dolgozatomat azoknak az eszközöknek az elméleti bemutatásával kezdem, melyek lehetővé teszik, hogy az adatvizualizáció hatékonyan működhessen azzal a jelentős adatmennyiséggel is, melyek egyre inkább jellemzőek a mai világunkra, valamint az üzleti életre is. Kitérek az adattárházakban lévő potenciálra, illetve a hozzá kapcsolódó technikák és technológiák jellemzésére. Ezen kívül az adattárház megoldások piacát is elemzem, melyből kiderül, hogy mely vállalatok termékei vagy szolgáltatásai a leginkább versenyképesek napjainkban. Az általam bemutatott adattárházak lehetővé teszik az üzleti intelligencia területének fejlődését is, ezért a dolgozatomat az üzleti intelligencia bemutatásával folytatom. Ez a terület, illetve az üzleti intelligenciához szükséges hatalmas adatmennyiség is szorul valamilyen támogatásra, hogy mi emberek a lehető leghatékonyabban tudjuk kihasználni. Ez a támogatás az adatok vizualizációjában található meg, dolgozatomban kitérek rá, hogy miért is fontos az emberek számára a jó vizualizáció. Ahhoz, hogy a munkahelyi példámat kellő részletességgel be tudjam mutatni, szót kell ejtenem a mobilalkalmazásokról is, hiszen egy telekommunikációs szolgáltató alkalmazásához kapcsolódó riportot mutatok be a dolgozatomban. Ehhez szerintem szükség van, hogy általánosságban is beszéljek az applikációkról, de különös tekintettel a telekommunikációs szolgáltatók applikációjáról. Ezért készítettem egy kutatást erről a témáról, melynek eredményét elemzem, valamint bemutatom a konkrét applikációt. A riport fejlesztéséről szóló fejezetben, először ismertetem a munkahelyi környezetet és a riportálási folyamatot. Bemutatom az applikációhoz kapcsolódó üzleti igényt, mely figyelembevételével elindulhat a fejlesztési munka. Először a lekérdezések tervezésére térek ki, majd kezdődhet az adatok vizualizálása, az üzleti igényben elvártak alapján. A kész riport publikálásról is ejtek szót, majd dolgozatom végén részletesen bemutatom, hogy az általam készített riport, hogy könnyíti meg az alkalmazással foglalkozók munkáját. Ahhoz, hogy releváns információt közöljek a riport felhasználásáról, egy interjút készítettem a riport témájául szolgáló applikáció product ownerével. Dolgozatomban arra a fő kérdésre kerestem a választ, hogy miért hasznosak az adatvizualizációs eszközök az üzlet számára. Ezt a választ először megválaszoltam általános adatokkal, majd egy konkrét munkahelyi feladat ismertetésével is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kovács Endre
Belső
főiskolai docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Sz. Tóth Zsófia Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatelemzés - adatbányászat, adatok lekérdezése, analízis, céginformációs adatbázisok, gyakorlati megközelítés, telekommunikáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet