GE Infrastructure Hungary Holding Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése több év beszámolói alapján.

Kriston Csilla Noémi (2021) GE Infrastructure Hungary Holding Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kriston_Csilla_Noemi_F6LAHT.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kriston_Csilla_Noemi_F6LAHT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Kriston_Csilla_Noemi.pdf] PDF
BA_O_Kriston_Csilla_Noemi.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (351kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom keretén belül azt vizsgáltam külső mérlegelemzőként, hogy az általam választott, GE Infrastructure Hungary Holding Kft. esetében hogyan alakult a vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzet 2017 és 2019 között.Bemutattam a General Electric meghatározóbb mérföldköveit, majd rátértem a vállalatcsoporthoz tartozó GE Infrastructure Hungary Holding Kft. bemutatására. Egy rövid elméleti ismertető után pedig külső mérlegelemzőként elemeztem a Társaságot, melyet a mérleg, eredménykimutatás és a kiegészítő mellékletek alapján végeztem el.  A vizsgált időszakban rendkívül nagy változások voltak tapasztalhatók globálisan a General Electricnél, mely hatással volt a GE Infrastructure Hungary Holding Kft. mérlegére és eredménykimutatására is. A vállalat portfóliója jelentősen lecsökkent, melynek során eladta a GE Lightingot, valamint leányvállalatából a GE Hungary Kft.-ből kivált az Aviation és Renewables üzletág is, melyek a GE Aviation Hungary Kft.-be olvadtak be. Ennek következtében a Társaság anyavállalatává vált a GE Aviation Hungary Kft.-nek. Az üzletágak eladása, valamint kiválása mellett kiszervezésre kerültek az egyes üzletágakat horizontálisan támogató munkatársak feladatkörei is, így az állományi létszám jelentősen lecsökkent.Mindezek mellett a Power üzletág negatív hatásai is érzékelhetők voltak, így a Társaság a vizsgált évek során jelentős értékvesztéseket számolt el a kapcsolt vállalkozásokban lévő részesedéseire. Ezek eredményeképpen az eszköz- és forrásállományban is jelentős csökkenések tapasztalhatók, azonban a vagyoni helyzet mutatószámainál javulás tapasztalható. A pénzügyi helyzet esetében is az volt látható, hogy a likviditási mutatók javultak, melyet alátámaszt az a tény is, hogy míg az első két évben a vállalatnak cash pool kötelezettsége volt, 2019-ben már cash pool követelése keletkezett. A jövedelmezőségi helyzetnél azonban nagyobb kilengések tapasztalhatók, mint a vagyoni és pénzügyi helyzet esetében. Mind az eredménykategóriák, mind pedig a mutatószámok alakulását jelentősen befolyásolta a GE Lighting üzletágának eladására képzett és feloldott céltartalék, valamint a nagy értékű értékvesztések elszámolása. Ezért nem látható egyértelmű trend a jövedelmezőségi helyzetre vonatkozóan a normál üzletmeneten kívüli tranzakciók miatt.2019 végén kitört a COVID-19 nevű világjárvány, mely negatív hatást gyakorolt a globális légiközlekedési üzletágra, a menetrendek csökkenése miatt, valamint a földön tartózkodó és kihasználatlan repülőgépek miatt. Ezért valószínűsíthetően jelentősen befolyásolni fogja a Társaság jövőbeni helyzetének alakulását és számottevő gazdasági hatása várható a Társaság leányvállalatainál, a GE Aviation Hungary Kft.-nél és a GE Hungary Kft.-nél is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balogh Zsanett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: General Electric, hatékonyság elemzése, jövedelmezőség elemzése, komplex elemzés, pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet