A szoftverfejlesztési módszertan innovációja, bemutatása egy innovatív fejlesztésen keresztül

Lintner Fanni (2021) A szoftverfejlesztési módszertan innovációja, bemutatása egy innovatív fejlesztésen keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of FOSZK_Záródolgozat_Lintner_Fanni_S40ZWF.pdf] PDF
FOSZK_Záródolgozat_Lintner_Fanni_S40ZWF.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (1MB)
[thumbnail of FOSZK_Titkosítási kérelem_Lintner Fanni_S40ZWF.pdf] PDF
FOSZK_Titkosítási kérelem_Lintner Fanni_S40ZWF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Lintner Fanni_S40ZWF.pdf] PDF
FOSZK_OF_Lintner Fanni_S40ZWF.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (155kB)

Absztrakt (kivonat)

Az innováció a XXI. század világában meghatározóvá vált. A digitalizáció rohamos szintű elterjedésével több olyan paradigmaváltás következett be az elmúlt 20 évben az emberi kapcsolatokban, kommunikációban, termékek és szolgáltatások használatában, mint az előtte levő évszázad alatt összesen. Ezen felgyorsult világ egyik fő hajtómotorja az innováció, az új, a jobb keresése, mely alapján kényelmesebbé válik az életünk és több időnk marad. Az innováció egyik, ha nem a legfőbb megvalósítója, támogatója az informatika, legyen szó bármilyen kutatásról vagy fejlesztésről. Záró dolgozatomban az innováció és a szoftverfejlesztés kapcsolatát vizsgáltam. Az egyedi szoftverfejlesztés már önmagában egy olyan szellemi alkotás, amely ötletek megvalósításáról, folyamatáról, egy nem materializált termékbe öntésről szól. A dolgozatom első részében tisztáztam az innováció alapfogalmát, annak meghatározást Schumpeter-től napjainkig, és az innováció típusait, a vállalatok innovációs aktivitását. A szoftverfejlesztés az előállított terméktől függően lehet termék innováció vagy sem – az előállított termék újszerűségének függvényben -, illetve lehet a termék vagy szolgáltatás előállításhoz szükséges eljárásokban olyan folyamat innováció, amely a szoftver előállítását biztonságosabbá, gazdaságosabbá, időbelivé teszi. A szoftverfejlesztésben nagyon fontos folyamat innováció a szoftver módszertan megváltoztatása, megújítása. Ez változtatása azonban nem csak a szoftvertermék előállításának menetét, hanem a szervezet felépítését is megváltoztatja. A szoftver módszertanok elméletét vízeséstől az agilisig bemutattam jellemzőikkel és hibáikkal, mely alapján a cég kialakította hibrid módszertanát. A dolgozat gyakorlati részében részletezem a cég hibrid szoftver módszertan megvalósítását, főbb folyamatait és lépéseit, amelyeket sokkal könnyebben lehet az ügyfél által megfogalmazott fejlesztési igényekre szabni. A módszertan fő nézetei az alapvetések és értékek; a folyamatok, események, szerepkörök, termékek; az megvalósító eszközök. A gyakorlati módszertan bemutatását dolgozatomban egy konkrét projekt példán keresztül szemléltetem. A bemutatott projekt az újdonsága és egyedisége miatt szintén egy olyan termékinnováció, amelyet a megrendelő és szoftver fejlesztője közösen valósít meg. A projekt lezárásaként értékeltem a fejlesztést a megvalósítás függvényében. Következtetésként megállítható volt, a módszertan meghatározó eleme a szoftverfejlesztésnek. Másik fontos következtetés, hogy a módszertan támogatja az innovatív, előre nem terezett megoldásokat. Összességében elmondható az, hogy a cég a folyamat innováció definíciója alapján megújította szoftverfejlesztési módszertanát, megfelelt a benne foglalt kritériumoknak, ezáltal innovációt hajtott végre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tassy Andrea Brigitta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: agilis módszertan, innováció, innovációs folyamat(ok), szoftver, szoftverfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet