A Bro-Ker-Bét Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Blahó Henriett (2021) A Bro-Ker-Bét Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Beszámoló és záródolgozat.pdf] PDF
Beszámoló és záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (379kB)

Absztrakt (kivonat)

Összefoglalás Mindent összevetve a Bro-Ker-Bét Kft. 2017-2018-2019. évi beszámolóinak elemzése alapján a cég működésével, eredményességével, fejlődőképességével kapcsolatban sok minden kiderült és átláthatóbbá vált. Az eszközökön belül a befektetett eszközök képviselik a nagyobb arányt a forgóeszközökhöz viszonyítva, ennek oka az immateriális javak és a tárgyi eszközök folyamatos növekedése. A forgóeszközök csoportján belül a vevő követelések képviselik a legnagyobb hányadot, azonban a 2019-re bekövetkező jelentős csökkenés pozitív irányú változást mutat. A saját tőke aránya a forrásokon belül 2017-ben és 2018-ban közel azonos mértékű, 2019-re azonban növekedés figyelhető meg, ugyanis a tulajdonosok tőkeemelést hajtottak végre a cégnél, mely a saját tőke növekedéséhez járult hozzá. A kötelezettségek aránya egyik év során sem mutat magas értéket, 2019-ben azonban ennél a csoportnál is jelentős csökkenés figyelhető meg, mivel az ázsiós tőkeemelés révén rendelkezésre álló forrásból a társaság törleszteni tudta a hiteleit és teljesíteni a kötelezettségeit. A saját és idegen tőke arányának vizsgálata során egyértelművé vált számunkra, hogy a saját tőke összege bőven elegendő ahhoz, hogy a vállalkozás a kötelezettségeit fedezni tudja. A fedezettségi mutatók értéke alapján nyilvánvaló, hogy a vállalkozás mind a három év során képes a tartós eszközeit tartós forrásokkal finanszírozni. A saját tőke növekedési üteme 2019-re jelentős csökkenést mutat, a saját tőke növekedéséből és a nyereség csökkenéséből fakadóan, amely negatívan értékelhető. A tárgyi eszközök használhatósági szintje pozitívnak mondható, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően, melyek megfelelő szinten tudják tartani a tárgyi eszközök állapotát. Az adósságállomány elemzéseként kapott eredmények pozitívnak mondhatóak, hiszen az adósságállomány aránya csökkenő eredményeket mutat, míg a saját tőke aránya növekszik, amely alapesetben kedvező. A pénzügyi likviditás során kiderült, hogy a vállalkozás likvidnek mondható, ugyanis a forgóeszközeinek értéke elegendő a rövid lejáratú kötelezettségek fedezésére. A jövedelmezőségi mutatók mindegyike 2017-ről 2018-ra növekedést, míg 2019-re csökkenést ábrázol, melynek hátterében a társaság nyereségének csökkenése áll. A hatékonyság vizsgálata során megállapítható, hogy a 2018-as évben járult hozzá legnagyobb mértékben az eszközök csoportja a bevételek növekedéséhez. Az árbevétel összetételéből látható, hogy a vállalkozás főként belföldre értékesít, a külfölddel folytatott eladásainak száma csekély mértékű. A különböző eredménykategóriák vizsgálata során világossá válik, hogy a társaság üzemi eredménye szolgál alapul a nyereség keletkezéséhez. A Bro-Ker-Bét Kft. gazdálkodásának elemzése során egy jól működő, folyamatos fejlődés alatt álló céget ismertem meg, mely állandó fejlesztések és újítások révén kiemelkedő minőséget nyújt a naposcsibék keltetésében és ennek számszaki eredménye megfigyelhető a társaság éves beszámolóiban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gubányi Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, hatékonyság elemzése, jövedelmezőségi mutató(k), likviditási mutató(k), mérleg, mérlegelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet