Teljesítményértékelés: célok és módszerek. A TÉR folyamata elméletben és gyakorlatban

Haris Noémi (2021) Teljesítményértékelés: célok és módszerek. A TÉR folyamata elméletben és gyakorlatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of haris_noemi_XJ507K.pdf] PDF
haris_noemi_XJ507K.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_haris_noemi_xj507k.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_haris_noemi_xj507k.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (364kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom első részében a teljesítményértékelés irodalmi áttekintésével foglalkoztam. Meghatározásra került az EEM, a teljesítményértékelés fogalma, annak célja, a TÉR-ben szereplő személyek, valamint módszerek és technikák. A teljesítményértékelés az emberi erőforrás menedzsment egyik kulcskomponense. Az EEM területei szorosan kapcsolódnak egymással, így a teljesítményértékeléssel is kapcsolatban állnak. A vállalat egyik fő tényezője és forrása maga az ember, mely speciális tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket az EEM-nek is figyelembe kell venni. A vállalatok arra törekednek, hogy a lehető leghatékonyabban érjék el a kívánt teljesítményt, az ehhez tartozó célokat. A vállalati és az egyéni célok összecsiszolása komplex feladat, és ennek fő része a teljesítményértékelés folyamata. Amennyiben a szervezet egy jól elkészített, hatékony teljesítményértékelési folyamatot használ, úgy visszajelzést tud kapni a vállalatban dolgozók eredményeiről, valamint a fejlesztendő területekről. A hiányosságok feltárása és azok megoldása elengedhetetlen a jövőbeni célok eléréséhez. Az elméleti részben szó volt a TÉR céljairól, arról, hogy mit érdemes mérni az értékelés során. A célok között nagy szerepet tölt be a lehető legmagasabb teljesítmény elérése. Az értékelés során meg kell határozni mit szükséges mérni, majd ennek kivitelezésére a folyamatot meg kell határozni, melyekre számos technika és módszer létezik. A teljesítményértékelés egyik fontos része a visszacsatolás, a megbeszélés. Ennek célja, hogy a fellelt problémákat, javaslatokat, a jövőbeni célokat tudassa mindkét féllel, valamint meghatározza a fejlesztendő területeket is. A teljesítményértékelés folyamatának kialakításában segítséget adhat a munkavállalói kompetenciák ismerete, azok feltérképezése.Az ösztönzésmenedzsment ugyancsak hozzátartozik az EEM-hez, így a teljesítményértékeléshez is. A különböző jól megválasztott kompenzációs elemek a szervezet céljait elősegíti, ezért fontos ezeket is figyelembe venni. Dolgozatom második felében meghatároztam a kutatási tervet, hipotéziseket állítottam fel, majd ezek kerültek kifejtésre. Kutatásomban az esztergomi ipari parkban dolgozókat kérdeztem a vállalatuknál működő teljesítményértékelési folyamatokról, véleményükről, motivációjukról, kompetenciákról. A kutatás végeredménye szerint elmondható, hogy hiába nagy létszámú egy szervezet, a teljesítményértékelés folyamata hiányosságokat mutathat, melyeket fejleszteni szükséges a jövőbeni célok eléréséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Faragóné Lepp Katalin
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Lénárt Linda
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: emberi erőforrás menedzsment, teljesítményértékelés, teljesítménymenedzsment, teljesítményrendszer, vezetői teljesítményértékelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:03
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet