A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése

Hajdler Bianka (2021) A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése.pdf] PDF
A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Összefoglaló - A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése.pdf] PDF
Összefoglaló - A Veganetfood Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (212kB)

Absztrakt (kivonat)

A Budapesti Gazdasági Egyetemen két éves időtartamú Pénzügy Számviteli felsőoktatási szakképzés vállalkozási szakirányú képzésem záródolgozatának témájául a Veganetfood Kft. költségeinek, jövedelmezőségének és piaci helyzetének vizsgálatát választottam. A döntésem oka, hogy a Las Vegan’s márkanéven ismert vegán burgerezőt üzemeltető Veganetfood Kft. indulása óta főállásban részt veszek a szervezet dinamikus fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtésében. A szakmai gyakorlatról szóló beszámolóban ismertetem a vállalkozást és annak tevékenységét majd a záródolgozatban rátérek a cég pénzügyi és jövedelmezőségi elemzésére. A gazdasági társaság jövedelmi helyzetének bemutatását a tanulmányaim során elsajátított tudás és módszerek segítségével fogom végrehajtani. A kiválasztott cég a jelenleg végzett tevékenységét 2017-ben kezdte meg, így az eredménykimutatásokon és egyszerűsített éves beszámolókon alapuló elemzések és összehasonlítások során az elmúlt négy év adatait vettem figyelembe. A vállalkozás árbevétele tükrözi a dinamikus fejlődést 2017 és 2019 között, amelyet a koronavírus okozta gazdasági recesszió állított meg a 2020-as év során, ennek okán a Veganetfood Kft. 43%-os árbevétel csökkenést szenvedett el, bemutatásra kerül a dolgozatban, hogy a társaság mely költségek csökkentésével próbálta és milyen sikerrel ellensúlyozni a bevétel kiesést. A vállalkozás jövedelmezőségéről a dolgozatom olvasóját a leggyakrabban alkalmazott mutatók segítségével tájékoztatom. Az elemzések során átlagos fedezeti hányad, árbevétel arányos jövedelmezőség, tőkearányos jövedelmezőség és eszközarányos jövedelmezőségi mutatók kiszámítását hajtottam végre, amelyek szélesebb betekintést engednek a külső személyek számára. A társaság pénzügyi helyzetének vizsgálatához is különböző mutatószámokat használtam, amely két területre terjed ki adósságállományra és likviditásra. Az adósságállomány vizsgálathoz használt mutatószámok az alábbiak: adósságállomány aránya, saját tőke aránya, adósságállomány fedezete és eladósodottság foka. A likviditást a likviditási mutató I, likviditási mutató II, likviditási gyorsráta és hitelfedezettségi mutató segítségével elemzem. Továbbá dolgozatomban áttekintésre kerültek a vállalkozás finanszírozási forrásai és azok megoszlása. A beszámoló a Veganetfood Kft. jövőbeli terveinek bemutatásával és azok megvalósíthatóságának vizsgálatával zárom. Az elemzések során egyértelművé válik, hogy a koronavírus járvány hatása ennél a főként turisztikai lokációban elhelyezkedő vendéglátással foglalkozó     vállalkozásnál rendkívül nagy veszteséget okozott, amely minden elemzésem során megjelenik. Egy már biztos a Veganetfood Kft. sikeresen életben maradt a 2020 és 2021-es évi visszaesések ellenére. A kérdés még viszont nyitott, hogy sikerre viszik-e a közösségi finanszírozási kampányukat, amelyet elsőként indított Magyarországon vendéglátó szektorból a Veganetfood Kft..

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Papp Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adósságállomány, eredménykimutatás, finanszírozás, likviditás, Veganetfood Kft.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:02
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet