A Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése az éves beszámolók adatai alapján

Bakos Eszter (2021) A Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése az éves beszámolók adatai alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakmai gyakorlati beszámoló - Záródolgozat_Bakos Eszter.pdf] PDF
Szakmai gyakorlati beszámoló - Záródolgozat_Bakos Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Záródolgozati összefoglalás_Bakos Eszter.pdf] PDF
Záródolgozati összefoglalás_Bakos Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (538kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary Kft. (DTSYSO) vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzését fejtettem ki 2018., 2019. és 2020. évekre vonatkozólag. Az elemzéshez a Társaság mérleg, eredménykimutatásait és a cash flow kimutatását használtam fel segítségül. Konzekvenciáimat az ezekből nyert adatok és a szakirodalomban, internetes források alapján vontam le, illetve külső konzulensem segítségével. Dolgozatom egyik fele az elméleti alapok ismertetéséből állt. Egy rövid bevezetés után itt mutattam be az éves beszámolók fajtáját, formáját és részei. Ezután a pénzügyi elemzés célja és a teljesítmény értékelése következett. Fontos elméleti része volt a dolgozatomnak a pénzügyi mutatók ismertetése. Majd ezután következett a vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetet ismertető, számításokat is tartalmazó rész, amihez több képlet és táblázat nyújt segítséget, adatokkal és érvekkel alátámasztva. A vagyoni helyzet elemzésére a leggyakrabban használt mutatókat a tőkeerőség, a kötelezettségek aránya, a céltartalékok aránya, a befektetett eszközök fedezete, valamint az eszközigényesség mutatókat használtam. A vállalat pénzügyi helyzetének vizsgálata során hosszabb távra az adósságállományt, rövidebb távra a likviditási mutatókat elemeztem, ezen belül is külön a likviditási mutatót, likviditási gyorsráta mutatót, pénzeszköz-likviditási mutatót és a vevő-szállító arány mutatót mutattam be. A jövedelmezőségi helyzet értékelése a ROS, ROA és ROE mutatókon és az árbevétel-arányos eredménymutatókon keresztül történt. A hatékonysági mutatók elemzésével azt néztem meg, hogy a vállalat mennyire gazdaságosan használja fel az erőforrásait. Ezen belül néztem a készletek forgási sebességét, a tárgyi eszközök hatékonyságát, a tárgyi eszközök igényességét, valamint a munkaerő hatékonyságát és igényességét vizsgáló mutatókat. A vállalatra nem igazán relevánsak a készletre vonatkozó mutatók, mert a DTSYSO szolgáltató cég és minimális árukészlettel rendelkezik. Dolgozatom utolsó fejezetében a cash flow kimutatás került kidolgozásra, amely szintén nagyon fontos fejezet a vállalkozás helyzetének vizsgálatához. A pénzmozgást elemeztem a következő cash flow-kal: működési cash flow, befektetési cash flow, finanszírozási cash flow. Végezetül az összefoglaló részben indokoltam a dolgozatom és témaválasztásom célját, illetve ismét megemlítettem, hogy a vállalat milyen átalakuláson esett át a 2020. évben.     Értékeltem még az eredménykimutatás adatait és az ebből levonható következtetéseket. Zárszóként egy rövid ismertetőt írtam a napjainkat meghatározó COVID-19 vírus és az ICT-szektor kapcsolatáról, illetve, hogy a vállalat hogyan tudott megbirkózni a kialakult helyzettel és megfelelő védelmet nyújtani a dolgozók részére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Felvári Adrienn
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló, Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary Kft., eredménykimutatás, mérleg, pénzügyi mutatók
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:01
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet