Az érzelmi intelligencia szerepe a vállalatvezetésben egy építőipari nagyvállalat nyomában

Miklecz-Gaspari Noémi (2021) Az érzelmi intelligencia szerepe a vállalatvezetésben egy építőipari nagyvállalat nyomában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Az érzelmi intelligencia szerepe a vállalatvezetésben egy építőipari nagyvállalat nyomában_MGN_2021_.pdf] PDF
Szakdolgozat_Az érzelmi intelligencia szerepe a vállalatvezetésben egy építőipari nagyvállalat nyomában_MGN_2021_.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_MNG_2.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_MNG_2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (308kB)
[thumbnail of SZTK_TO_MIKLECZ-GASPARI_NOÉMI.pdf] PDF
SZTK_TO_MIKLECZ-GASPARI_NOÉMI.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 08..

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS (benyújtandó pdf formátumban 1 példányban)     Az érzelmi intelligencia szerepe a vállalatvezetésben egy építőipari nagyvállalat nyomában Szakdolgozat címe   Miklecz-Gaspari Noémi Hallgató neve esti tagozat/mérnök-közgazdász     A szakdolgozatom témájának az érzelmi intelligencia szerepét és a motivációt - mint a vezetés elengedhetetlen részeit – választottam. Témaválasztásomat a mai gazdasági helyzetben tapasztalható folyamatos változások, valamint a felértékelődött munkaerő szerepe indokolta. Körülbelül 3 éve kezdtem el igazán foglalkozni az érzelmi intelligencia jelentőségével, azóta a munkám során is kifejezetten előtérbe helyeztem és a kollégáim kiválasztása során is figyeltem ezen tényezőket.   A kutatást az A-Híd Zrt-nél végeztem, ahol controlling vezetői feladatokat láttam el, mielőtt egy évvel ezelőtt megszületett a kislányom. Korábbi tapasztalataim és élményeim inspiráltak arra, hogy a vállalatnál a vezetői érzelmi intelligenciát és a munkavállalói motiváltságot vizsgáljam. Azt gondolom, egy ilyen jellegű kutatás, ha az ember érintett a szervezetben, még inkább izgalmas és elgondolkodtató.   Hipotézisemben egy kérdést fogalmaztam meg, miszerint: Igaz-e, hogy a magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező vezetők irányítása alatt dolgozó munkavállalók magasabb motivációval rendelkeznek egy építőipari szervezet     keretein belül? A létrejött eredmények és mutatószámok segítségével sikerült alátámasztanom ezen összefüggést.   Részletesen végig elemeztem a kutatásban résztvevő vezetőket és az irányításuk alá tartozó kollégákat. Az érzelmi intelligencia mérésére a TEIQue kérdőívet használtam, mely a kutatás kvantitatív részét adta. Az alkalmazott modell 153 itemből tevődik össze, és 7 fokú Likert skálán mér, 15 érzelmi személyiség vonás értékét méri. A motiváció mérésére pedig egy saját szerkesztésű 9 kérdéses kérdőívet használtam, melyet személyes interview-k keretében alkalmaztam.   Javaslatot tettem az érzelmi intelligencia fejlesztésére a piacon elérhető módszerek tükrében. A magas érzelmi intelligenciával bíró vezetők a vállalat motorjai. A szervezeti célok elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a vezetők megfelelő befolyással bírjanak a munkavállalókra. Velük szemben alapvető elvárás, hogy képesek legyenek arra, hogy motiválják a beosztottakat. Erre szükség van, hiszen a teljesítmény a motiváció és a képességek szorzata. Akármilyen képességekkel rendelkezik valaki, ha a motiváció nem megfelelő, akkor a teljesítmény sem. Továbbá, egy vezetőnek akkor van esélye arra, hogy hatással legyen másokra, ha jól ismeri önmagát, és képes saját érzelmeit kordában tartani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Göndör András
Belső
óraadó tanár; Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék
Nagy-Mélykuti Bence
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: érzelmi intelligencia, kvalitatív módszerek, motiváció, quantitative research, vállalat vezetősége
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:01
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet