Ipar 4.0 megoldások a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. logisztikájában

Kovács Jonatán László (2021) Ipar 4.0 megoldások a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. logisztikájában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Ipar 4.0 megoldások a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. logisztikájában, Kovács Jonatán László (JOW5RM).pdf] PDF
Ipar 4.0 megoldások a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. logisztikájában, Kovács Jonatán László (JOW5RM).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2041. Május 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítás_Kovács Jonatán László, JOW5RM.pdf] PDF
Titkosítás_Kovács Jonatán László, JOW5RM.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (197kB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas_Kovács Jonatán László, JOW5RM.pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas_Kovács Jonatán László, JOW5RM.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2041. Május 07..

Download (253kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatás célja az, hogy elsősorban elméleti síkon haladva ismertesse az Ipar 4.0 sajátosságait, eszközeit azt, hogy milyen hatással lehet a vállalati ellátási láncára. Ezek közül három, a kutatásom által is érintett értéklánc tagon részletesen is bemutatva, hogy az Ipar 4.0 által milyen potenciális lehetőségeket lehet megragadni. Napjainkban meghatározó fogalom az Ipar 4.0 a vállalatok életében, versenyképességük nagymértékben függ attól, hogy milyen nagyságú tőkét tudnak fektetni az ehhez kapcsolódó beruházásokba. Kutatásom során azt tapasztaltam, hogy a szakvélemények között számos olyan van melyeknek egyes meglátásaik eltérnek, különböző állásponton vannak. Véleményem szerint a negyedik ipari forradalommal kapcsolatos kutatások nagy része még nem tudja teljes valójában bemutatni ezt a folyamatot, ezért javarészt elméleti síkon kutatnak. Ezt azért gondolom így, mert az ipari innovációs megoldások folyamatos fejlődésben vannak és még magát az ipart is állandó átalakulás jellemzi. Hasonlóan elmondható ez a legtöbb nagyvállalatról is, amelyek és óvatosan haladnak előre még az Ipar 4.0 megoldások bevezetésével is. Úgy vélem, hogy a forradalom elkezdődött, azonban a teljes átalakulás, az értékláncok, illetve ellátási hálózat közötti teljes strukturáltság még messze van. Dolgozatom felépítése a következő: mindenekelőtt az első három ipari forradalmat mutatom be, bemutatva az utat, amely elvezetett napjaink forradalmához. Ezt követően a negyedik ipari forradalmat ismertetem, valamit különbséget teszek közte és az Ipar 4.0 között, tisztázva jelentésüket. Mindezek után az Ipar 4.0 vállalati értékláncra gyakorolt hatását ismertetem szakirodalmak segítségével. Röviden, de ismertetem az RFID rendszer alapját működését, mivel alapjelentőségű eszköze az Ipar 4.0 megjelenésének a logisztikában. Kutatásom gyakorlati részében a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. logisztikájában vizsgáltam azt, hogy miként jelenhet meg az Ipar 4.0 egy innovatív vállalat anyagáramlási folyamataiban. A tanulmány elkészítéséhez számos belső anyag volt segítségemre, illetve egy rövid beszélgetés a projekt egyik vezetőjével. Megállapíthattam, hogy a hatvani Bosch szakemberei megvalósítottak több olyan megoldást, amelyet dolgozatom elején az elméleti részben tárgyaltam. Az alapanyagok nyomon követhetősége a folyamatok elejétől biztosítottak. Az Ipar 4.0 által kínált strukturáltság a logisztika és a gyártás között megvalósul. Állandó kapcsolatban vannak és a különböző szenzorok (RFID) által folyamatos az adatközlés és a kommunikáció. A vállalat Ipar 4.0 projektjei a logisztikában példaértékűek és valóban elérték azokat a célokat melyeket indulásakor kitűztek. Azonban ahhoz, hogy egy vállalat valóban „Okos gyár” lehessen, nagyobb mértékű beruházások kellenek a gyár egészére, amelyek biztosítják az értéklánc tagjai között a struktúráltságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Faragó-Nagy Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: FNS, ipar 4.0, logisztika, negyedik ipari forradalom, Robert Bosch
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:01
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet