A szervezet szervezeti – jogi formája, tevékenységi köre, a termelés és/vagy szolgáltatás jellemzői, szervezeti felépítése

László Vivien (2021) A szervezet szervezeti – jogi formája, tevékenységi köre, a termelés és/vagy szolgáltatás jellemzői, szervezeti felépítése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of ZÁRÓDOLGOZAT-VÉGLEGES.pdf] PDF
ZÁRÓDOLGOZAT-VÉGLEGES.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 07..

Download (2MB)
[thumbnail of Xerox Scan_20210512091439.pdf] PDF
Xerox Scan_20210512091439.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (21kB)
[thumbnail of Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK (1).pdf] PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 07..

Download (326kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet szervezeti és jogi formájáról, tevékenységi köréről, az általa nyújtott szolgáltatás jellemzőiről és szervezeti felépítéséről szól. Ezenkívül bemutatja a szervezet vezetési, irányítási rendszerét, feladatkörének sokszínűségét és betekintést nyújt az intézetben élők életébe. Tevékenységi köréből adódóan egy nem mindennapi szervezetről van szó. Jogilag az állami vállalkozások közé sorolható, azonban működéséért közvetlenül a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága felel. Mint minden rendvédelmi szervezetet az állampusztai intézetet is egyszemélyi felelős vezető, a parancsnok irányítja. A felső és középvezetők valamint helyetteseik az ő utasításai szerint végzik feladatuk. Ebben is megmutatkozik az intézet szervezeti formája, ugyanis sok más mellett az interdepedencia egy kiemelt jellemzője a funkcionális szervezeteknek. A modell részletesebb ismertetésére és a szervezetbeli megvalósulására dolgozatomban bővebben kitérek. A szervezet tevékenységi köre számos feladatot magába foglal. Az intézetben fogvatartottakkal kapcsolatban mind biztonsági, egészségügyi, nyilvántartási, reintegrációs és foglalkoztatási szakfeladatok elvégzése szükséges. Ehhez kapcsolódnak egyéb, úgymond háttérmunkák amelyek elvégzése elengedhetetlen az intézmény zavartalan működéséhez. Emellett az elítéltek munkáltatása is külön munkaerőt igényel, amelyet nem csak a börtön biztosít, hanem az intézet mindkét objektumánál megtalálható Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. Összességében az lett volna értekezésem célja, hogy az intézet szervezeti sajátosságai mellett abba is belelásson az olvasó, hogy börtöneinkben hogyan is működnek. Mivel a köztudatban lévő információk alapján sokkal kisebb munkának tűnik annak a ”pár veszélyes embernek a rácsok mögött tartása”. Ilyenkor nem esik szó a számos osztályról, amelyek az intézet fenntartását biztosítják, a rengeteg alkalmazottról, akik éjjel-nappal mennek és őrzik az elítélteket. Ezen kívül nem esik szó az elítéltek élelmezésével, foglalkoztatatásával, munkáltatásával ,kapcsolatos temérdek feladatról, sem a bevonulókkal és szabadulókkal felmerülő teendőkről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Wéber Orsolya
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alaptevékenység, büntetés végrehajtási intézet, szervezeti felépítés, tevékenységi kör, vezetési rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:00
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet