A vállalkozás emberi erőforrás gazdálkodása, bér- és létszámgazdálkodásának jellemzői, és szolgáltatása

Frits Petra (2021) A vállalkozás emberi erőforrás gazdálkodása, bér- és létszámgazdálkodásának jellemzői, és szolgáltatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOGA VÉGLEGES.pdf] PDF
SZAKDOGA VÉGLEGES.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of összefoglalás (1).pdf] PDF
összefoglalás (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (310kB)

Absztrakt (kivonat)

Frits Petra vagyok a Budapesti Gazdasági Egyetem tanulója, záró dolgozatom témáját keresve, sok lehetőségen gondolkodtam, annak függvényében, melyik témára tudnám legjobban ráhúzni azt a céget, ahol sikerült eltöltenem a szakmai gyakorlatomat. Mivel a vállalkozás, amelyben dolgoztam nem egy multinacionális cég, így nem volt annyira egyszerű dolgom a témaválasztást illetően. Végül úgy gondoltam az emberi erőforrás menedzsmentet választom, illetve a szolgáltatás menedzsment témakörénél maradok. Ezen belül megvizsgáltam az emberi erőforrás gazdálkodást és a bér-és létszámgazdálkodás jellemzőit, valamint a szolgáltatás, illetve termék fogalmát és ezek különbségét, valamint határaik elmosódását, amiket először szakirodalommal szerettem volna alátámasztani. Ezután szerettem volna megvizsgálni a vállalkozás szempontjából is őket. Azért tartottam érdekesnek, hogy erről a témáról írjak, mert kíváncsi voltam, ezekre a folyamatokra egy kis vállalkozás életében, valamint érdekesnek találtam a mezőgazdasági szolgáltatási szektort is, illetve arra is kíváncsi voltam milyen nehézségekkel kell szembe néznie a cégnek, a mérete, valamint szolgáltatási szektora miatt. Szerencsémre a vállalkozás vezetője segítségemre volt, így nagyon sok dolgot megtudhattam ezekkel kapcsolatban. Az emberi erőforrás menedzsment, a vállalkozás erőforrásaival, vagyis az emberekkel (munkavállalókkal) foglalkozik. Célja, hogy azokat a leghatékonyabban felhasználja a cél elérése érdekében. Mindemellett erről a témáról kíváncsiságom mellett, még azért írtam, mivel szerintem ez egy elengedhetetlen és igen lényeges dolog egy vállalkozás életében, hiszen ha nem megfelelő kompetenciával rendelkeznek az alkalmazottak, valamint nem elég motiváltak az nagy befolyással lehet a cél elérésére. Ugyanakkor sikerült meggyőződnöm arról, hogy a motiválást, valamint a jó teljesítményre való ösztönzést, akár egy vezető is képes elérni, ha igazán oda figyel a munkavállalóira. A szolgáltatás menedzsmentet, mint már említettem, a vállalkozás mérete és szolgáltatási szektora miatt tartottam érdekesnek és ezért választottam, mindemellett a nehézségekre is kíváncsi voltam, ami akár a mezőgazdasági szolgáltatás miatt, vagy csupán a cég méretből adódik. Mindezeket összevetve a dolgozatom megírása végén, arra jutottam, hogy egy vezetővel, aki odafigyel a munkavállalóira, egyedül is el tudja látni azokat a feladatokat, amit egy nagyméretű vállalatnál a HR osztály végez el, valamint minden ellenére, kitartással és akaraterővel a nehézségeken is sikerülhet átlendülni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Klucsics Csaba
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bérgazdálkodás, emberi erőforrás - munkaerő, emberi erőforrás menedzsment, emberi erőforrás-gazdálkodás, gazdasági szolgáltatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:59
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet