Vállalatértékelés a forrásnyújtó szemével, hitelezhetőségi kritériumok - Hitelképesség-vizsgálat, csődmodellek, - Vállalati tőkeszerkezet és annak hatása a hitelképességre

Lengyel Melissza (2021) Vállalatértékelés a forrásnyújtó szemével, hitelezhetőségi kritériumok - Hitelképesség-vizsgálat, csődmodellek, - Vállalati tőkeszerkezet és annak hatása a hitelképességre. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Lengyel Melissza_G4A81C.pdf] PDF
Szakdolgozat_Lengyel Melissza_G4A81C.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Lengyel_Melissza.pdf] PDF
BA_O_Lengyel_Melissza.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (344kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a vállalatértékelés a forrásnyújtó szemével, hitelezhetőségi kritériumok, ezen belül is a hitelképesség-vizsgálat, csődmodellek, valamint a vállalati tőkeszerkezet és annak hatása a hitelképességre. Annak érdekében, hogy mindezeknek eleget tegyek, a bevezetés után dolgozatom második fejezetében a vállalatértékelés volt a téma. Röviden ismertettem, hogy mit is takar ez a kifejezés és mit érdemes tudni róla, ezt követően pedig rátértem a módszereire és a modelljeire. A következő fejezet a vállalkozások hitelezéséről szól. Ebben a részben szó esik a hitelkérelem folyamatáról, mind a leendő adós, mind pedig a hitelező szemszögéből is. Mire van szüksége a hitelintézetnek, hogyan járnak el a kérelmező ügyében. Ezen felül a hitelbírálatok fajtáiról, valamint az adósminősítésről is említést teszek és itt kerül megjelenítésre a fiktív pontozási rendszer is, amelynek segítségével történik majd az adós pontozása. Ezt követően a döntéshozatalt és a lehetséges kimeneteleit ismertettem. A fejezet lezárásaként pedig a nagyvállalati hitelek is felsorolásra kerülnek. Azért csak ezt emeltem ki, mert az általam választott vállalatra szabottan szerettem volna megjeleníteni, hogy ennek a cégnek milyen lehetséges hitelek állnak a rendelkezésére.A negyedik fejezethez érve lehet megismerni az általam választott és elemzett vállalatot. Ebben a részben szó van a pénzügyi helyzet mutatóiról, melyet általánosan mutattam be. Ezután tértem rá a vállalat elemzésére, amely objektív és szubjektív mutatók/tényezők alapján történt, melyekhez szöveges elemzés, ábrák, táblázatok is tartoznak. Az objektív mutatók a vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzet elemzését tartalmazza. A szubjektív tényezők elemzésén kívül pedig végeztem PEST-elemzést és SWOT analízist is. Miután az elemzés megtörtént, az általam összeállított fiktív pontozási rendszer segítségével kiértékeltem a Diego Kft-t és ez alapján soroltam be a megfelelő adósminősítési osztályba, valamint ennek függvényében tudtam megfelelő hitel konstrukciót javasolni a számára. Az ötödik fejezetben a következtetések, valamint az általam tett javaslatok olvashatóak arra vonatkozóan, hogy a társaságnak min/miken kellene változtatniuk. Ezt mutatókra, gazdálkodásra vonatkozóan tettem meg, illetve hogy a vírus járvány ideje alatt milyen intézkedéseket tettek.Dolgozatom lezárásaként pedig az összefoglalás részben megválaszoltam a bevezetésben felvetett hipotézisemet, illetve kérdéseimet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lencsés Enikő
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: csődmodell, hitelképesség, hitelképességi vizsgálat, tőkeszerkezet, vállalatértékelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:58
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet