Magyarország gazdasági átmenete és felzárkózása közép-európai összehasonlításban, különös tekintettel az állami tulajdonú vállalatok térnyerésére 2010 után

Biro Roni (2021) Magyarország gazdasági átmenete és felzárkózása közép-európai összehasonlításban, különös tekintettel az állami tulajdonú vállalatok térnyerésére 2010 után. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_UDLX43.pdf] PDF
Szakdolgozat_UDLX43.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (878kB)
[thumbnail of BA_O_Bíró_Roni.pdf] PDF
BA_O_Bíró_Roni.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (425kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban sokakat érintő és érdeklő kérdés, hogy milyen és mekkora szerepet játszik az állam a különböző nemzetgazdasági szektorokban. Dolgozatomban azt az érzékeny témát dolgozom fel, hogy a kormány hogyan próbálja növelni szerepét a gazdaságban. Az állampolgárok elégedettségének elérésére minden kormány más-más eszközöket választ, és aktuális politikai céljaihoz illesztve eltérő társadalmi rétegeket szólíthat meg. Ez lehet az egyik eszköze a hatalom megtartásának, továbbá az állami befolyás növelése, kiterjesztése is opcióként merül fel az országot vezető személyek számára.A 2010-ben megválasztott pártok sem gondolták ezt másként és rövid-, akár hosszú távú hatalommegtartó törekvéseik között is kiemelt helyen szerepelt az állam szerepvállalásának erősítése. Mindezt különböző centralizációs eszközökkel kivitelezték. Az ország most épp vezérelvű kormányzás keretében működik, amely a maga által felépített gazdasági elit támogatásával – a vészjósló nemzetközi visszhangot is figyelmen kívül hagyva – egyre messzebb kerül a demokratikus úton járó, versenyképes európai országok sorától.Úgy gondolom, hogy szakdolgozatommal sikerült elérnem a kitűzött célom, tényszerű adatok felhasználásával bemutatni az éppen aktuális kormány és a piaci szereplők közötti összefüggéseket. Bemutatni Magyarország gazdasági múltját, melyen keresztül megismerhetjük és megérthetjük, miként kerültünk a mostani gazdasági és politikai helyzetünkbe. Először a rendszerváltás gyors és békés átmenete, mely nem szüntette meg a szocialista eszmék és berögződéseket. Utána a gyorsan váltakozó kormányok és ezzel egyidejűleg megjelenő rövid távú gondolkodás, csak az újraválasztás volt fontos, míg a hosszútávon hasznot hozó intézkedések és beruházások elmaradtak. A 2000-es évek után eljött végre a gazdasági fellendülés, mindenkit átitatott az „élj a mának” érzése. Mindenki költekezni kezdett, de sajnos vásárló erején felül és ezzel elkezdődött a hitelek felhalmozása. Az MNB magas alapkamata miatt, a külföldi deviza hiteleket kezdték el előnyben részesíteni. Ezeknek a devizahiteleknek és a 2008-as gazdaságivilágválságnak köszönhetően, súlyos gazdasági válságba került Magyarország gazdasági helyzete.2010 után az állami szerepvállalást mutatom be részletesen, milyen szektorok állnak a kormány fókuszában és az állammenedzsment hogyan épül fel. Reményeim szerint sikeresen körbejártam egy olyan témát, amellyel a jövőben többen fognak mélyrehatóbban foglalkozni és az aktuális kormányhatalom a történelemből tanulva nem követi el ugyanazokat a hibákat, mint elődjei.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr.habil. Ábel István
Belső
egyetemi tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Dr.habil. Losoncz Miklós
Belső
egyetemi tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államosítás, centralizáció, gazdasagpolitika, gazdasági válság, Magyarország
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:57
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet