A COVID-19 járvány okozta kockázatok az idegenforgalomban, éttermek helyzetének elemzése

Bárdos Dominika (2021) A COVID-19 járvány okozta kockázatok az idegenforgalomban, éttermek helyzetének elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Bárdos Dominika_Szakdolgozat végleges.pdf] PDF
Bárdos Dominika_Szakdolgozat végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatás témája a COVID-19 járvány okozta kockázat és annak hatása az idegenforgalomban vizsgáltam, melyhez kapcsolódóan három étterem helyzetét mutattam be egy-egy interjún keresztül. A dolgozat első felében szakirodalmat gyűjtöttem a kockázat jelentéséről általában, azt milyen módszerekkel és hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni az idegenforgalomban, és a járványhelyzet következményeként mit jelent az idegenforgalomban. Bemutatom, hogy mik voltak a járvány legsúlyosabb következményei. Ezek a következők: keresleti szinten a motivációcsorbulás, kínálati szinten pedig a bevételkiesés. Meglepő, hogy a turizmus szektor arányaiban leginkább érintett ága a légi közlekedés. Ezek a szolgáltatók szenvednek most a legnagyobb bevételkieséstől és nekik a legbizonytalanabb a helyzetük rövid és hosszútávon egyaránt. A turizmus helyzete a vírust követő időszakban nagy valószínűséggel abba az irányba fog elindulni, amiben az emberek még biztonságban érzik magukat. Így még jobban előtérbe kerülhetnek a belföldi utak, mely a légitársaságok számára egyáltalán, a belföldi szolgáltatóknak viszont annál inkább kedvez. A turizmusnak a szállodai szolgáltatói és a vendéglátó-ipari egységei, éttermei reménykedhetnek a leginkább abban, hogy rövid időn belül visszaáll a helyzet a vírust megelőző időszakhoz hasonlóan. A kutatás eredményei alapján és a megfigyelések alapján, bár óriási veszteséget szenvedett az ágazat, nem minden területnek kell még hosszantartóan viselnie a következményeket. A gazdaság nem tud hosszantartóan elbírni ekkora kiesést, terhet, melyet a járvány okozott hazai és globális szinten egyaránt, és a társadalom tűrőképessége is véges, a mindennapos rettegésnek és bizonytalanságnak megvan a határa. Ezért is van szükség összetartásra minden szinten, hogy hatékonyan és mielőbb megoldódhasson ez a mindenki számára rettenetes helyzet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szabóné Dr. Erdélyi Éva
Belső
egyetemi docens; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: COVID-19, étterem, idegenforgalom, kockázat, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:28
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet