Bárdos Dominika (2021) A COVID-19 járvány okozta kockázatok az idegenforgalomban, éttermek helyzetének elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Bárdos Dominika_Szakdolgozat végleges.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A kutatás témája a COVID-19 járvány okozta kockázat és annak hatása az idegenforgalomban vizsgáltam, melyhez kapcsolódóan három étterem helyzetét mutattam be egy-egy interjún keresztül. A dolgozat első felében szakirodalmat gyűjtöttem a kockázat jelentéséről általában, azt milyen módszerekkel és hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni az idegenforgalomban, és a járványhelyzet következményeként mit jelent az idegenforgalomban. Bemutatom, hogy mik voltak a járvány legsúlyosabb következményei. Ezek a következők: keresleti szinten a motivációcsorbulás, kínálati szinten pedig a bevételkiesés. Meglepő, hogy a turizmus szektor arányaiban leginkább érintett ága a légi közlekedés. Ezek a szolgáltatók szenvednek most a legnagyobb bevételkieséstől és nekik a legbizonytalanabb a helyzetük rövid és hosszútávon egyaránt. A turizmus helyzete a vírust követő időszakban nagy valószínűséggel abba az irányba fog elindulni, amiben az emberek még biztonságban érzik magukat. Így még jobban előtérbe kerülhetnek a belföldi utak, mely a légitársaságok számára egyáltalán, a belföldi szolgáltatóknak viszont annál inkább kedvez. A turizmusnak a szállodai szolgáltatói és a vendéglátó-ipari egységei, éttermei reménykedhetnek a leginkább abban, hogy rövid időn belül visszaáll a helyzet a vírust megelőző időszakhoz hasonlóan. A kutatás eredményei alapján és a megfigyelések alapján, bár óriási veszteséget szenvedett az ágazat, nem minden területnek kell még hosszantartóan viselnie a következményeket. A gazdaság nem tud hosszantartóan elbírni ekkora kiesést, terhet, melyet a járvány okozott hazai és globális szinten egyaránt, és a társadalom tűrőképessége is véges, a mindennapos rettegésnek és bizonytalanságnak megvan a határa. Ezért is van szükség összetartásra minden szinten, hogy hatékonyan és mielőbb megoldódhasson ez a mindenki számára rettenetes helyzet.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | COVID-19, étterem, idegenforgalom, kockázat, koronavírus-járvány (COVID-19) |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 09:28 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 09:28 |
Actions (login required)
Tétel nézet |