Az Etyek-Budai borvidék, mint tematikus esküvőhelyszín

Orha Virág Réka (2021) Az Etyek-Budai borvidék, mint tematikus esküvőhelyszín. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Projektmunka 2021.pdf] PDF
Projektmunka 2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (964kB)

Absztrakt (kivonat)

A projektmunkám választott témája a borvidéki esküvők, vagyis a "vineyard" tematikájú esküvők az Etyek-Budai borvidéken mint tematikus esküvő helyszínen keresztül bemutatva. Ebben a dolgozatban kifejtettem az esküvői szokásokat, hagyományokat, valamint az esküvők történelméről is írtam egy alfejezetet. A jelenlegi esküvő trendeket is bemutattam amire nagy hatással volt a jelenleg is tartó korona vírus járvány, mivel a sok korlátozás által nem lehetett hagyományos módon megtartani az esküvőket, sőt volt olyan időszak amikor egyáltalán nem lehetett rendezvényeket tartani. Valamint Magyarország borvidékeit is szemléltettem kiemelve az Etyek-Budai borvidéket és annak néhány rendezvényhelyszínét bemutatva. Valamint kutatási módszereimet is ismertettem, mind a szekunder és a primer kutatási eszközeimet is.  Mivel a koronavírus nagyban befolyásolta a rendezvények lefolyását, ezért frissen a járványhelyzet befolyására alakult esküvői trendeket is megemlítettem, mivel később is népszerűek lesznek, nem csak a korlátozások ideje alatt. Borvidék, mint esküvőhelyszín című fejezetben mélyebb szakmai tudásra tettem szert a kutatásom során Magyarország borvidékeiről és különösen az Etyek-Budai borvidékről. Az első alrészben mutattam be Magyarország borrégióit azon belül a különböző borvidékeit. Körül jártam a történelmi hátterét a magyar bortermelésnek külön kiemelve az Etyek-Budai borvidéket. Bemutattam a szőlőfajtákat külön a fehér szőlőket és külön a vörös szőlőket is. Ezután pedig a különféle borfajtákat is bemutattam az alapján, hogy milyen fajta szőlőből készítik őket. Külön figyelmet szenteltem az Etyek-Budai borvidékre, mivel a primer kutatásom során erre a borvidékre utaztam ki. Külön bemutattam a földrajzi elhelyezkedését, valamint az éghajlatát is. Bemutatásra került még az ott termelt borok listája, valamint ennek a vidéknek a történelmi háttere is. A kutatásmódszertan című fejezetben ismertettem a kutatási módszereimet, amelyeket projektmunkám elkészítése során alkalmaztam. Szekunder kutatáshoz elsősorban az interneten található szakirodalmi anyagokból dolgoztam. A szekunder kutatásom során használatba vettem az internetes felületen megtalálható elektromos könyveket is. Továbbá a rendezvényszervezés és turizmusföldrajz órán szerzett tudásomat is igénybe vettem amire az egyetemi tanórákon tettem szert. Ezen órák keretében nagyon sokat tanultam és fejlődtem, aminek köszönhetően széleskörű rálátást nyertem a rendezvényszervezés folyamatára és szemléltetésére. Primer kutatási eszközként kvantitatív technikát használtam, azon belül is a kérdőívet választottam, melyet a vizsgálatom tárgyát képező rendezvényhelyszín és rendezvényforma alapján, közvélemény kutatással végeztem el. Szándékomban állt egy interjút készíteni az általam választott borvidék egyik rendezvényhelyszínének dolgozójával, de sajnos nem volt lehetőségem az interjú elkészítésére a járványhelyzet végett. Ehelyett csak terepi bejárást sikerült alkalmaznom a primer kutatásom részét képezve. Ezáltal én magam is meg tudtam vizsgálni az adott esküvőhelyszíneket. Az utolsó fejezetemben tértem ki a primer kutatásaim eredményeire. Az általam bejárt helyszínek ismertetésével és elemzésével kezdtem a kutatási folyamatot. Három különböző esküvői helyszínre is volt alkalmam elmenni, ami által nagyobb és pontosabb rálátást szereztem a helyszín tulajdonságaira és sikerült kielemeznem a helyszín adatait megfelelő módon. A másik kutatási módszerem a kérdőív volt, ami egy kvantitatív kutatási forma, amit ebben a fejezetben elemeztem ki kérdésről kérdésre. Némelyik kérdéshez diagrammot is készítettem, hogy ez által jobban szemléltetni tudjam a kérdőíves kutatásom eredményeit ábrákon keresztül is, ne csak leíró jelleggel. Jelenlegi kutatásom csak a magyar szegmenset érintette, azonban érdemes lehet megvizsgálni a világ különböző kultúrái közötti különbségeket, és összehasonlítani őket, aminek elemzésére projektmunkám terjedelmi kötöttségei miatt nem volt alkalmam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szeidl Klaudia
Külső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: borvidéki esküvők, esküvő trendek, esküvőszervervezés, Etyek-Budai borvidék, tematikus esküvőhelyszín
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:23
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet