Szabó Zsófia Panna (2021) A fine dining étkezés bemutatása és a magyar emberek fine diningról alkotott véleményének vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
SZABÓ ZSÓFIA PANNA PROJEKTMUNKA BGE TV FOSZK 2021 .pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus-vendéglátás szakosaként már az első évtől kezdve részt vettem olyan, a vendéglátás szakirányhoz kapcsolódó órákon, mint a Gasztronómiai ismeretek, Ételek és italok a vendéglátásban vagy Éttermi és konyhai műveletek. Az órák hallgatása mindvégig érdekfeszítő volt, olyan új és számomra hasznos dolgokat tudtam meg, amely nagyban elősegítette a konyhai jártasságom fejlesztését és rávilágított arra, mennyire rokonszenves számomra a vendéglátás. A záró évhez kapcsolódó projektmunka témájának mindenképpen olyasvalamit szerettem volna választani, ami azon túl, hogy számomra hasznos -mert a jövőmet a vendéglátásban képzelem el és minden ezzel kapcsolatos tanulmány számomra kifizetődő- még izgalmas is. A téma időszerűségének körbejárása azért sem könnyű, mert mialatt elkészült a projektmunka, a koronavírus járvány hatásának következtében a vendéglátó egységek, így minden fine dining étterem is, olyan hirtelen változásokon ment keresztül, mint a bezárás, átállás kiszállításra, bevétel hiány, terasznyitás, stb. A változások nem csak az éttermeket, hanem a vendégeket is érintették, akiknek meg kellett küzdeni a karanténnal, kijárási tilalommal, jövedelemcsökkenéssel. A projektmunka célja, hogy a jelenlegi helyzettől eltekintve vizsgálja a hazai fogyasztók étterembe járási szokásait, a fine diningról alkotott véleményüket. További célkitűzési között szerepel, hogy a fine dining népszerűségét növelje, annak részletes bemutatásával és egy igazi fine dining menüsor szemléltetésével. Ezen túl olyan lehetőségeket mutasson meg, amelyek fellendíthetik a Magyarországi luxus gasztronómiát. A projektmunka kutatási kérdései a következők: Miért éri meg befektetni egy fine dining étterem által nyújtott csúcskategóriás étkezésbe? Milyen a fine dining éttermek jelenlegi helyzete Magyarországon? Milyen lehetőségei vannak hazánkban a pályakezdőknek a luxus éttermekben? A tanulmány a bevezetés után a szakirodalmi áttekintéssel folytatódik, amiben külön fejezetek szólnak a fine dining kialakulásáról és jellemzőiről, az ételkészítés során alkalmazott modern konyhatechnológiai eljárásokról, az értékesítési rendszerekről, az étlap jellemzőiről és a gasztronómiai értékelő rendszerekről. Az 5. fejezetben a Laurel Budapest időszakos menüje kerül bemutatásra, mely étterem szakmai gyakorlatom helyszínéül szolgált. Az utolsó fejezet a fő kutatást mutatja be egy kérdőíven keresztül. Végül az összegzésben a projektmunka teljes értékelésére kerül sor. Primer kutatási módszerként az egyik leggyakrabban használt információszerzési lehetőséget, a kérdőíves vizsgálatot választottam, melynek oka, hogy viszonylag könnyen kivitelezhető, releváns információkat ad és emellett a válaszok feldolgozása közben volt lehetőségem az üzleti elemzés kurzuson tanultak. Szekunder kutatási módszerként elsősorban az internetet hívtam segítségül, csupán hiteles, központi weboldalak adatait használtam fel, például: Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ) – Az Akadémiai Kiadó elektronikus alap műveinek gyűjteménye vagy a Szakkiadók Társulata (SZAKTÁRS).
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | étterem, jellemzés, kérdőív, vendéglátás, véleményelemzés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 09:22 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 09:22 |
Actions (login required)
Tétel nézet |