Megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzetének vizsgálata

Szöllősi Alexandra (2021) Megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzetének vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szandra_szakdoga_0509.pdf] PDF
Szandra_szakdoga_0509.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (603kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzetének vizsgálata. Jelenleg II. étteremvezető-helyettesként dolgozom a McDonald’s-nál. Bár 2017. októberében kezdtem el itt dolgozni, az emberi erőforrás menedzsment területhez csak a tavalyi év vége felé kerültem közelebb Én magam is együtt dolgozom megváltozott munkaképességű munkavállalóval, így fontosnak tartottam, hogy jobban megismerkedjek ezzel a területtel. Szerintem, bár egyre „trendibb” téma a megváltozott munkaképesség, egyre többször kerül szóba és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, ez még mindig nem elég. Nekem is akkor lett ez igazán fontos kérdés, amikor test közelből érzékeltem azt, milyen nehéz is egy mmk élete. Eddig is tudtam, hogy extra odafigyelést igényelnek, azonban amikor az ember a mindennapokban látja milyen problémákba ütköznek nap mint nap, kicsit máshogy kezdi látni a dolgokat. Emiatt fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről és vizsgáljuk meg, hogy mi mennyit tudunk erről a témáról és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy változást érjünk el. Kutatásom célja volt megismerni az emberek véleményét és hozzáállását a megváltozott munkaképességű munkavállalókhoz, megvizsgálni milyen és mennyi segítséget kapnak ők a mindennapokban; és milyen pályázatok és támogatások állnak rendelkezésre az őket foglalkoztató cégek számára. Emellett szerettem volna testközelből bemutatni egy megváltozott munkaképességű munkavállaló lehetőségeit, és bemutatni egy olyan szervezetet, akik követendő példával járhatnak a többiek előtt. Véleményem szerint jó úton haladunk az elfogadás útján, nagyon sok olyan kezdeményezés van, ami annak érdekében készült, hogy segítse a fogyatékossággal élő embereket. Az Uniós és országos stratégiák is nagy segítséget nyújtanak ebben. Ami szerintem még előlendíthetné ennek a könnyítését és gyorsítását az az lenne, ha már a gyerekeket kiskoruktól úgy nevelnénk és tanítanánk, hogy testközelből lássák a sérült embereket, együtt játszanak velük, integrálódjanak, így felnőtt korukban ez már nem félelmet keltene bennük, hanem természetes lenne.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: előítélet(ek), Európai fogyatékosságügyi stratégia, lehetőségek, megváltozott munkaképesség, pályázatok, támogatások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:20
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet