A "szuperélelmiszerek" fogyasztói megítélése és lehetséges szerepe az egészséges táplálkozásban

Peti Dorina (2021) A "szuperélelmiszerek" fogyasztói megítélése és lehetséges szerepe az egészséges táplálkozásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A_szuperélelmiszerek_fogyasztói_megítélése_és_lehetséges_szerepe_az_egészséges_táplálkozásban_Peti_Dorina_2021.pdf] PDF
A_szuperélelmiszerek_fogyasztói_megítélése_és_lehetséges_szerepe_az_egészséges_táplálkozásban_Peti_Dorina_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Ezen kutatási munkám során megkíséreltem feltérképezni a "szuperélelmiszerekkel" kapcsolatos fogalomrendszereket mind a tudományos színtérben, mind pedig fogyasztói körökben. Az első konklúzió azon felismerés, hogy az interneten található számtalan információs forrás ellenére nem létezik általánosan elfogadott, tudományos definíciója a szuperélelmiszereknek. A kifejezés valószínűsíthetően azon egzotikus ételek és termékek népszerűsítése érdekében alakult ki, melyeket a fejlődő országokban már évezredek óta fogyasztanak és alkalmaznak, a modern társadalom számára viszont még ismeretlenek, mivel termesztésükhöz speciális (általában trópusi) klíma szükséges. Hírnevüket állítólagosan egyedülálló összetételüknek köszönhetik, ami annyit jelent, hogy a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve egyéb biológiailag aktív anyagokat nagyon magas koncentrációban és széles variációban tartalmaznak. Ezen vonalon elindulva azonban egyre növekszik azon kutatások száma, melyek a már számunkra is ismert és általánosan alkalmazott élelmiszerek összetételét vizsgálják bioaktív összetételüket tekintve. Ezzel az úgynevezett "szuperélelmiszerek" köre folyamatosan bővül, ezzel még nehezebbé téve azok körülhatárolását. Ez a bizonytalanság a fogyasztói körökben is megjelenik, amire a kérdőíves megkérdezések során derült fény. A kitöltők körében rendkívül fontosnak bizonyult az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás, aminek köszönhetően sokan rendelkeztek előzetes információkkal a szuperélelmiszerekkel kapcsolatban. A kutatás során bebizonyosodott, hogy ezen élelmiszercsoport fogyasztói megítélése nagyon pozitív, és a róluk alkotott profil felhasználása a vendéglátás számára is jövedelmező lehet. Ahhoz azonban, hogy mindez fenntartható körülmények közé legyen tehető szükséges a lokális élelmiszereink szélesebb körű vizsgálata, hogy jótékony hatásaik tudományos alátámasztást nyerjenek, ezáltal pedig elkezdődjön a népszerűsítésük a lakosság körében. Végezetül pedig fontosnak tartom azt a gondolatot hangsúlyozni, miszerint hiába várunk csodát egy-egy élelmiszertől, azoknak egyesével nincs "szuper képességük" - bármilyen jól hangzik ez az ígéret - ha az egészségünk megőrzése vagy visszanyerése a cél akkor egy minél teljesebb egészséges életmódot kell kialakítanunk, hogy érzékelhető eredményt érhessünk el.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészség, élelmiszer, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság, kérdőíves felmérés, táplálkozás, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:20
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet