Peti Dorina (2021) A "szuperélelmiszerek" fogyasztói megítélése és lehetséges szerepe az egészséges táplálkozásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A_szuperélelmiszerek_fogyasztói_megítélése_és_lehetséges_szerepe_az_egészséges_táplálkozásban_Peti_Dorina_2021.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Ezen kutatási munkám során megkíséreltem feltérképezni a "szuperélelmiszerekkel" kapcsolatos fogalomrendszereket mind a tudományos színtérben, mind pedig fogyasztói körökben. Az első konklúzió azon felismerés, hogy az interneten található számtalan információs forrás ellenére nem létezik általánosan elfogadott, tudományos definíciója a szuperélelmiszereknek. A kifejezés valószínűsíthetően azon egzotikus ételek és termékek népszerűsítése érdekében alakult ki, melyeket a fejlődő országokban már évezredek óta fogyasztanak és alkalmaznak, a modern társadalom számára viszont még ismeretlenek, mivel termesztésükhöz speciális (általában trópusi) klíma szükséges. Hírnevüket állítólagosan egyedülálló összetételüknek köszönhetik, ami annyit jelent, hogy a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve egyéb biológiailag aktív anyagokat nagyon magas koncentrációban és széles variációban tartalmaznak. Ezen vonalon elindulva azonban egyre növekszik azon kutatások száma, melyek a már számunkra is ismert és általánosan alkalmazott élelmiszerek összetételét vizsgálják bioaktív összetételüket tekintve. Ezzel az úgynevezett "szuperélelmiszerek" köre folyamatosan bővül, ezzel még nehezebbé téve azok körülhatárolását. Ez a bizonytalanság a fogyasztói körökben is megjelenik, amire a kérdőíves megkérdezések során derült fény. A kitöltők körében rendkívül fontosnak bizonyult az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás, aminek köszönhetően sokan rendelkeztek előzetes információkkal a szuperélelmiszerekkel kapcsolatban. A kutatás során bebizonyosodott, hogy ezen élelmiszercsoport fogyasztói megítélése nagyon pozitív, és a róluk alkotott profil felhasználása a vendéglátás számára is jövedelmező lehet. Ahhoz azonban, hogy mindez fenntartható körülmények közé legyen tehető szükséges a lokális élelmiszereink szélesebb körű vizsgálata, hogy jótékony hatásaik tudományos alátámasztást nyerjenek, ezáltal pedig elkezdődjön a népszerűsítésük a lakosság körében. Végezetül pedig fontosnak tartom azt a gondolatot hangsúlyozni, miszerint hiába várunk csodát egy-egy élelmiszertől, azoknak egyesével nincs "szuper képességük" - bármilyen jól hangzik ez az ígéret - ha az egészségünk megőrzése vagy visszanyerése a cél akkor egy minél teljesebb egészséges életmódot kell kialakítanunk, hogy érzékelhető eredményt érhessünk el.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | egészség, élelmiszer, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság, kérdőíves felmérés, táplálkozás, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 09:20 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 09:20 |
Actions (login required)
Tétel nézet |