Rendezvényszervezés és a gasztronómia összefonódása

Kuti Zsófia (2021) Rendezvényszervezés és a gasztronómia összefonódása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Projektmunka_KutiZsófia.pdf] PDF
Projektmunka_KutiZsófia.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Projektmunkám témájaként nagyon fontos volt számomra, hogy olyan gyakorlati helyen tudjak elhelyezkedni, ahol gyarapíthatom a tudásom és közelebb kerülhetek a rendezvényszervezés világához. Bár így a világjárvány közepén kész kihívás volt gyakorlati helyet találni, ugyanis szinte alig volt betölthető pozíció. Hosszas keresgélés után megtaláltam az SBE weboldalát, ahol a bemutatkozó anyaguk nagyon meggyőző volt és úgy gondoltam teszek egy próbát, hátha ők is látnak bennem potenciált. Az interjút követően egyből fel is vettek és így lettem az SBE Consulting Kft. tagja, ahol nem csak a rendezvényszervezésbe, de a gasztronómiába is bepillantást nyerhettem. Főként üzletember találkozók szervezésével foglalkozó cégről van szó. A cég egy egyesületből alakult át, így tulajdonképpen 15 éves szervezői múlttal rendelkezik a tulajdonos. Az egyesületi programok során felmerült az igény céges irányultságú programszervezésre is, így jött létre a kft. 2011-ben. Célcsoportjuk a közép- és nagyvállalatok, hiszen céges rendezvényeket szerveznek elsősorban. Szerintem a gasztronómia világa nagyon sok érdekességet rejt és ha megfelelően kapcsoljuk össze a rendezvényszervezéssel akkor, valami maradandó születhet. A dolgozatom első felében a gyakorlati helyem kínálatát szeretném bemutatni, de a nagyobb hangsúlyt a rendezvényszervezés alapjaira és a protokoll rendszerére helyezném. A másik felében, pedig a főbb munkáimat szeretném ismertetni a SBE Consulting cégnél, és a Gastro Business Club eseményeit fogom bemutatni. A klubesemények sikereinek a titka abban rejlik, hogy a gasztronómiai élmények, olyan kötetlen kikapcsolódást adnak, amelyek megalapozzák egy bizalomra épülő üzleti és emberi kapcsolatot.  A GBC eseményeinél, az egyik online gasztronómiai estünk teljes menetét vázolnám fel. A szakdolgozatomat, egy esettanulmányi interjúval fogom zárni, amit a cég vezetőjével, Sibisanu Emillel készítettem. A kérdések összeállításában a SWOT-analízis rendszerét vettem alapul, hiszen ebben a viszontagságos időszakban ezzel lehet a legjobban megállapítani a cég működésének a rendszerét a pandémia alatt. 2- 2 kérdést tettem fel az erősségekhez, gyengeségekhez, lehetőségekhez, valamint a veszélyekhez. Valamint a végén két kérdést tettem fel, hogy tulajdonosként mit tanult ebből a helyzetből, illetve hogyan látja a jövőbeli piacot. A projektmunkám célja az volt, hogy szemléltessem egy cég működőképességét egy világjárvány idején, és a cégnél elsajátított ismereteket átadhassam. Illetve, hogy a gasztronómia és a rendezvényszervezés mennyiben befolyásolja egymást és az egyik mennyit köszönhet a másiknak. Induljunk ki a legegyszerűbb példából, az SBE csak a GBC-n keresztül tudott működőképes maradni úgy, hogy létrehozták a gasztronómiai csomagokat, ami által a borászatoknál is eladást tudtak produkálni. Úgy gondolom, ha valaki ebben az időszakba talpon tudott maradni és tudott valami újat mutatni, annak ez a pandémia nem okozott akkora károkat, mivel meg tudta tartani a célközönségét. Nagyon tanulságos volt, egy ilyen időszakban belecsöppeni egy rendezvényszervezős cég mindennapjaiba, hol a válságkezelési részeket láttam, hol a sikeres online rendezvények lebonyolítását. Egy nagyon fontos elvet szeretnék még kiemelni, amit a cég egyik irányelve és a munkák, feladatok fontossági besorolásálnál mindig érdemes alkalmazni a Pareto-elvet, ami kimondja, hogy a napi tevékenységeiknek a 20%-a termeli ki az eredményeinknek a 80%-át. Úgy gondolom a rendezvényszervezés egy folyamatosan megújuló terület és tele van kihívásokkal és ez a világjárvány pontosan arra világított rá, hogy igen is kell egy cégnek, hogy legyen tartaléka, kiépített online, technikai rendszerei és rendelkezzen egy lojális és kreatív csapattal.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fábián Tamás
Belső
Mestertanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, gyakorlat, protokoll, rendezvény(ek), rendezvényszervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:19
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet