Gyulladásos bélbetegségben érintettek táplálkozási és étterembe járási szokásai

Oberrecht Lilla Katica (2021) Gyulladásos bélbetegségben érintettek táplálkozási és étterembe járási szokásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Oberrecht_Lilla_Katica_Szakdolgozat.pdf] PDF
Oberrecht_Lilla_Katica_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Ez a dolgozat a gyulladásos bélbetegségben érintettek (Inflammatory Bowel Diseases-IBD) táplálkozási és étterembe járási szokásainak vizsgálatát tűzte ki célul.A kutatás alapját egy online felületen elérhető kérdőív alkotta, melyet összesen 159, a betegségben érintett, válaszadó töltött ki. A felmérés alátámasztotta, hogy a táplálkozás is szerves részét képezi a betegség tünetei enyhítésének, hiszen kiderült, hogy a megkérdezettek nagy többsége követ valamilyen diétát a mindennapokban. Egyik kulcskérdés volt, hogy mely táplálkozási módszereket követik az IBD-ben érintettek. A legnépszerűbb diéták sorrendben a következők: laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, alacsony szénhidrát tartalmú, vegán, FODMAP-mentes, paleo. Szép számmal érkeztek a kérdésre egyéni válaszok is, ez pedig visszaigazolja azt az elméletet, miszerint, a gyulladásos bélbetegségek jellemzője, hogy az érintettek tünetei és ennek megfelelően az alkalmazott kezelési módszerek, táplálkozási szokások is egyediek.A vizsgálat arra is irányult, hogy  melyek azok a konkrét élelmiszerek, ételösszetevők, amelyek a leginkább problémát okoznak a betegeknek. A kapott adatok alapján a leggyakrabban elkerült termékek a fűszeres, csípős, zsíros ételek, az apró magvú gyümölcsök, a hüvelyesek, a káposztafélék, a cukros üdítők és az alkoholos italok, illetve a vörös húsok, a citrusok és a gyorséttermi ételek. Ezzel szemben a válaszadók közül sokan kedvelték a búzalisztből készült pékárukat, tésztaféléket, fehér húsokat, vajat és a teát. Egyes élelmiszerek, mint a tej és tejtermékek, halak, feldolgozott húskészítmények, a margarin, a tojás, a friss gyümölcs és zöldség, a növényi olajok, illetve a kávé nagyon megosztották a véleményeket. Bárhogy is nézzük, az IBD-ben érintettek számos ételt, italt mellőznek, az étrendjüket pedig jellemzően saját maguknak alakítják ki a tapasztalataik alapján. Az egyéni igények miatt jellemzőbb, hogy otthon készítik el maguknak a megkérdezettek a táplálékot.A sok mellőzött összetevő, intolerancia, ételérzékenység miatt természetesen többletköltségek is megjelennek. A válaszadók több mint fele érzi úgy, hogy megnőttek az étkezéssel kapcsolatos kiadásai a diagnózisa óta. Elmondható tehát, hogy a körültekintő táplálkozáshoz bizony sok esetben nem csak több energiára, időre, hanem nagyobb anyagi ráfordításra is szükség van.A felmérésből kiderült, hogy az IBD-vel küzdők többsége csak évente egyszer-kétszer, vagy havonta átlagosan egyszer látogatja az éttermeket. A megkérdezettekre az is jellemző, hogy nem szívesen hagyják el a megszokott, jól bevált helyeket, mindösszesen a válaszadók kicsivel több, mint negyede élvezi, ha új vendéglőt próbálhat ki. A beérkezett vélemények alapján elmondható, hogy általánosságban a hazai éttermek sem kínálatukban, sem az egyedi/speciális igények teljesítésében nem járnak az élen. Pozitívabban vélekedtek viszont a megkérdezettek az éttermek alkalmazottainak és tulajdonosainak a hozzáállásáról, körülbelül a válaszadók fele rendelkezik inkább kellemes tapasztalatokkal. A kutatásból kiderült, hogy a gyulladásos bélbetegek ismerik a glutén-, laktóz-, és cukormentes éttermek fogalmát. Legnagyobb számban azok a megkérdezettek voltak, akik még nem jártak „mentes” vendéglátóhelyen, de nem zárkóznak el a lehetőség elől. A legtöbben kifejezetten jó ötletnek tartják ezt a kezdeményezést, ugyanakkor úgy érzik, ezek a speciális vendéglők igen túlárazottak. Összegezve a „mentes” vendéglőkkel kapcsolatos véleményeket, elmondható, hogy az érintettek nem utasítják el a kezdeményezést, mindössze kissé bizalmatlanok. Nem kifejezetten a kínálat változatosságával, vagy az ételek ízével van problémájuk, a negatív vélemények inkább a magas áraknak és a nem igazán optimális ár-érték aránynak szólnak, továbbá hogy még nem elég elterjedtek ezek az egységek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Colitis ulcerosa, Crohn betegség, cukormentes, diéta, diétás táplálkozás, étterembe járási szokások, gluténmentes, laktózmentes, mentes étterem, táplálkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:19
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet