Az SAP SPIRIT vállalatirányítási rendszer bevezetésének hatása a Continental Automotive Hungary Kft. logisztikai folyamataira

Hodován András (2021) Az SAP SPIRIT vállalatirányítási rendszer bevezetésének hatása a Continental Automotive Hungary Kft. logisztikai folyamataira. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Z4UQ3W.pdf] PDF
Z4UQ3W.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (751kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom során a Continental vállalat integrált vállalatirányítási rendszerének, logisztikai folyamataiban történt változásokat vizsgáltam. A dolgozatom célja az volt, hogy megismerjem egy konkrét példán keresztül egy ERP rendszer adta lehetőségeit és a magába foglalt folyamatait. Az egyetemi éveim alatt tanult szaktudásomat összevessem a szakirodalomban fellelhető információkkal, miközben elemezzem az elméleti anyagot egy konkrét vállalat esetében. A szakirodalom felépítése során igyekeztem egy hármas egységet felállítani a vállalatirányítási rendszerek, az ellátási lánc menedzsment és a logisztikai folyamatok között. Ezeknek a területeknek a megismerésével volt lehetőségem egy keretrendszerbe foglalni a Continental Automotive Hungary Kft. információit. A kutatásomhoz mélyinterjús módszert alkalmaztam, hogy minél több, számomra ismeretlen terület rendszerét megismerjem.  Az interjúk során olyan személyekkel beszélgettem, akik a logisztikai folyamatokhoz szorosan kapcsolódó munkaterületen dolgoznak és részt vettek a Spirit implementálásának előkészületeiben a budapesti vállalatnál. A logisztikai folyamatokban végbemenő változásokhoz tartozó számszerű adatokat saját magam gyűjtöttem össze az SAP vállalatirányítási rendszer tranzakcióiból. A témával kapcsolatos folyamatok megértéséhez jelentős előnyt jelentett számomra, hogy a gyakornoki éveim alatt sok belső információt és gyakorlati tapasztalatot szereztem a cégnél. Az új rendszer bevezetésére 2020. októberében került sor. Az azóta eltelt időszak – a vizsgált intervallum öt hónap – alatt az átállás kezdeti reakcióit és eredményeit tudtam megvizsgálni a rendelkezésre álló adatok és információk alapján. Ez a pár hónap kevés időnek számít ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket vonjunk le a kapott eredményekről. Ám jól megfigyelhető egyfajta kezdeti sokkhatás az átállás követő időszakban, majd a rendszer bejáratása után a mutatók alapján növekvő hatékonyság tapasztalható.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lipák Mária
Belső
Mestertanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Continental, ERP rendszerek, integrált vállalatirányítási rendszer, logisztika, SAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:19
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet