Az egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont turisztikai célú hasznosítása

Pilise Dóra (2021) Az egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont turisztikai célú hasznosítása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Pilise Dóra-Projektmunka.pdf] PDF
Pilise Dóra-Projektmunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt évtizedekben megnövekedett az emberek kultúra, a kulturális turizmus iránti szükséglete, melynek középpontjában a kastélyturizmus áll, amely nélkülözhetetlen és lényeges eleme a magyarországi turizmusnak. Projektmunkám tárgyát a Zala megyében található egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont adja. A kutatásomban az alábbi kérdésre keresem a választ: Az egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély és Reneszánszközpont turisztikai célú felhasználási funkciói közül (kastélyszálló, múzeum, rendezvényközpont), melyik az amely keresleti és látogatottsági szempontból a legnagyobb tömegeket vonzza?  Bemutatom, hogy egy kastély különféle funkciók által mennyire kiemelkedően be tud csatlakozni a turisztikai piacra. Elemzem egyenként az épület turisztikai célú hasznosítási funkcióit és vizsgálom azt, hogy mely tényező a legkeresettebb, ezen történelmi épülettel kapcsolatosan. A kastélyok turisztikai célú felhasználása hagy némi kívánni valót maga után. A legtöbb turisztikai célból hasznosított kastély egy elemi funkcióval rendelkezik, igen ritka a több funkciós arculatú kastély. Ezen épületek fennmaradása érdekében a felújítás és megőrzése immáron egy nagyon súlyos probléma lett. A kastélyhasznosítás gyengeségei ellenére, mind az egervári várkastély, mind magyarországi vonatkozásban nézve találkozhatunk pozitív esetekkel is. A megfelelő kastélyhasznosítás és a fenntarthatóság fejlődésének az érdekében nagyon fontos a további kutatások, vizsgálatok elvégzése és azok pontos felismerése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kastélyok, kastélyturizmus, kulturális örökség, statisztikai elemzés, turisztikai desztináció, turisztikai kereslet, Zala megye
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:11
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet