Az I nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke és üvegházhatású gázkibocsátása közötti kapcsolat vizsgálata az Európai Unió tagállamaiban

Lénárt Emese (2021) Az I nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke és üvegházhatású gázkibocsátása közötti kapcsolat vizsgálata az Európai Unió tagállamaiban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Lénárt Emese XOE648 szakdolgozat.pdf] PDF
Lénárt Emese XOE648 szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Úgy hiszem napjainkban már nem ismeretlen fogalom a klímaváltozás és annak jelentősége. Az iparosodást követően megemelkedett üvegházhatású gázkibocsátásnak egyre szembetűnőbb, váratlanabb és súlyosabb környezettani hatásait érzékelhetjük folyamatosan. Ennek függvényében néhány évtizede felismertük a tényt, hogy emberi tevékenységeink és fejlődésünk által tudattalanul is negatív résztvevőként vagyunk jelen a természet körforgásában, és talán az utolsó pillanatokig halasztottuk a felelősségvállalás terhét. Bár manapság egyre nagyobb visszhangnak örvend a fenntarthatóság és a környezettudatos életvitel, még bőven sok változtatásra lenne szükség a probléma gyökeres kezelésére.A természet kialakult rendszerében akár 1°C átlaghőmérséklet emelkedés is komoly láncfolyamatokat indíthat meg a környezetünkben. Úgy gondolom ennek felismerése nélkül sokak szemében csak száraz témának, esetleg az anyagi javak hajszolása mellett eltörpülő ténynek tűnhetnek azok az előrejelzések, hogy akár 100 éven belül vége lehet a Földnek az általunk jelenleg ismert formájában. Ezért dolgozatom elején igyekszem átfogóan kitérni a minket körülvevő éghajlati rendszer működésére, az azt befolyásoló tényezőkre, és az azok által kiváltott változásokra, illetve előrejelzésekre.Tekintve, hogy egy globális problémával állunk szemben, így fontosnak tartom, hogy az I szektor kibocsátása és GDP értékének alakulása mellett csakugyan kiemelt figyelmet fordítsak az értékek országonkénti teljes alakulásának elemzésére. Míg az idősoros értékeket külön – külön is megvizsgálom, dolgozatom meghatározóbb részét a „decoupling - hatás” fogja képezni, melynek fogalma a környezetterhelés és a GDP értékeinek szétválasztására épül. A tagállamok által követett környezetpolitika eredményességének mértéke az általam vizsgált időszakra már jól láthatóvá válik, és a sürgető helyzetre való tekintettel a tagállamok gyors és megfelelő beavatkozása szükséges a környezetterhelés megfékezésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Jakuschné Dr. Kocsis Timea
Belső
egyetemi docens; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: decoupling-hatás, I szektor, idősorelemzés, klímaváltozás, üvegházhatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:11
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet