Behajtási politika és forgóeszköz gazdálkodás bemutatása egy konkrét vállalati példán keresztül

Nagy Dániel (2021) Behajtási politika és forgóeszköz gazdálkodás bemutatása egy konkrét vállalati példán keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Behajtási politika és forgóeszköz gazdálkodás bemutatása egy konkrét vállalati példán keresztül.pdf] PDF
Behajtási politika és forgóeszköz gazdálkodás bemutatása egy konkrét vállalati példán keresztül.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (738kB)

Absztrakt (kivonat)

Projektmunkám témájául a pénzügy világa szolgált. Érdekesnek tartom ezt a témát, hiszen a pénz mindennapjaink szerves részévé vált. A pénzünk ismerete elengedhetetlen egy vállalat, dec még egy háztartás vezetéséhez is. Megtakarítás, befektetés, költségvetés tervezése, adók elszámolása időben, kifizetések, kölcsönök. Ezek mind olyan fogalmak, amelyekről az ember már futólag hallott, azonban nincs elég nagy hangsúly fektetve ezekre a témákra a közoktatásban, azok fontossága ellenére. Projektmunkámban a behajtás, kintlévőség kezelés, vagy ha úgy tetszik a követelés kezelést ragadtam meg jobban és részleteztem mélyebben, mert úgy gondolom, egy vállalatnak sikeres behajtást kell végeznie, hogy profitabilis legyen. E mellett egy igen érdekes és sokoldalú vállalati folyamat ez, amelyben a házon belül és kívül is jártasnak kell lenni a szakmában, hogy hatékonyan, gyorsan lehessen elvégezni a feladatot. Többek között elemzem még a vállalat mutatószámait a mérlegén keresztül, illetve összehasonlításokat is végzek a dolgozatban, hogy jobb rálátása legyen az olvasónak a vállalat gazdasági környezetében való elhelyezkedéséről. Az elemzésre választott vállalat az Arval Magyarország, amelynél pénzügyes karrierem alapjait kezdtem el lefektetni gyakornokként, 2020. októbere óta. Megelégedetten nyilatkozom, hogy ez jó úton is halad, bár több kátyúval és botladozással, de ezek közepette is igyekszem a lehető legtöbbet kihozni az itt eltöltött, töltendő időmből. Nem csak bevételi forrás, hanem szakmai lakoma is ez, hiszen főnököm jobb keze ként dolgozok, aki számos belsős információval lát, látott el, amelyeket a későbbi karrieremben is fel tudok majd használni, legyen az pénzügy, vagy bármi más kereskedelmi munka. Projektmunkám végén, még az összefoglalás megelőzően, javaslatokat teszek a vállalat technológiai, munkafolyamati és behajtási tevékenységeire, az eddig tapasztaltak alapján. Remélem elnyeri majd munkám az olvasók tetszését.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozák Tamás
Belső
egyetemi docens; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: behajtás, faktorálás, forgóeszközök, kintlévőség, kontrolling, likviditás, mérleg elemzés, mutató számok, operatív lízing, pénzügy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:11
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet