A turizmus és a településfejlesztés kapcsolatának vizsgálata Visegrád példáján keresztül

Vukics Lilla (2021) A turizmus és a településfejlesztés kapcsolatának vizsgálata Visegrád példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Vukics Lilla_GKWDDB_Szakdolgozat.pdf] PDF
Vukics Lilla_GKWDDB_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témájának aktualitása abban rejlik, hogy manapság Magyarországon kiemelkedő figyelmet fordítanak a fejlesztésekre. 2020-ban 11 új turisztikai térséget nevesített a kormány, amelynek V. része Visegrád, ami a Budapest és környéke turisztikai térséghez tartozik. Szakirodalmi áttekintés során bemutatásra kerül a desztináció elhelyezkedése és rövid várostörténete, keresletének és kínálatának jellemzői, valamint az eddigi településfejlesztési tevékenysége. A vizsgálat célja, hogy a kutatási kérdésekre választ kapjon a szerző a primer kutatás eredménye alapján, például, hogy mely fejlesztések voltak turisztikailag a legmeghatározóbbak a város életében vagy éppen, hogy megismerje a helyi lakosság véleményét a város turizmusával, szolgáltatásaival kapcsolatban. A kutatás módszertana közé tartozik egy mélyinterjú, ami a visegrádi TDM szervezet elnökével került lebonyolításra, illetve egy online kérdőív, ami a helyi lakosok körében lett közzétéve. Végezetül a szakdolgozat konklúziója, hogy jó irányba haladt a településfejlesztés Visegrádon, mert a turizmus pozitív hatásait erősíti a lakosságban. A lakosok attitűdje a turizmust illetően szintén pozitív, ugyanis a város mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi lakosság is elégedett legyen és egyben az ideérkező turisták is kielégítő szolgáltatásokat kapjanak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fejlesztési stratégiák, kulturális turizmus, lakosság, stratégiai koncepció, településfejlesztés, városi turizmus, vidékfejlesztés, Visegrád
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:10
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet