Gazdasági és egészségügyi válságok és a turizmus; a koronavírus hatásainak bemutatása a Hotel City Inn példáján keresztül

Marinkás Melitta (2021) Gazdasági és egészségügyi válságok és a turizmus; a koronavírus hatásainak bemutatása a Hotel City Inn példáján keresztül. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[thumbnail of Marinkás Melitta- Projektmunka.pdf] PDF
Marinkás Melitta- Projektmunka.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)

Abstract

A koronavírus-járvány hatásainak bemutatásáról szól a projektmunka, melynek a célja, hogy személyes tapasztalatok alapján mutassa be a vírus hatásait egy hazai szállodában. Valamint azt, hogy az intézkedések által milyen döntések meghozatalára van szükség a szálloda részérő azért, hogy továbbra is tudjon üzemelni.  Ennek szakszerű bemutatásának érdekében számos pontot érint a projektmunka, ezek közül az első a definíciók bemutatása. Ezt követi a 2008-as világválság, mely által szemléltetve van, hogy egy ilyen mértékű válság során milyen szinten érintett a turizmus és a szállodaipar. A projektmunkában még érintve vannak a 21. században átélt számos világjárványok, így időrendben olvasható milyen járványok előzték meg a koronavírust és azt is, hogy azoknak milyen társadalmi és gazdasági hatásaik voltak. Majd ezután a Covid- 19 járvány leírása olvasható, mely a munka témájának egyik fő alkotóeleme. Ezen részben az eddigi súlyos gazdasági és társadalmi hatásai olvashatóak a vírusnak és az, hogy ezáltal mennyire többszintűen van hatással az emberekre. Ezt követően kerül a projektmunka másik fő része sorra, mely először a Hotel City Inn szálloda vírus előtti sikeres üzemeltetését mutatja be. Majd pedig ismertetésre kerül, hogy a különböző intézkedések miatt milyen változtatásokat kellett eszközölni, hogy továbbra is tudjon a szálloda üzemelni.  Illetőleg az is ismertetve van az is, hogy milyen speciális koncepció által tudott a nagy bezárások alatt a szálloda továbbra is üzemelni. Zárásként az állam felőli támogatások olvashatóak, illetve számos lehetőség, aminek köszönhetően a szállodák sikeresen tudnak kilábalni a koronavírus okozta veszteségekből. Valamint felkészülni az újranyitásra és a vendégek fogadására.A szállodában történő változások egy részét a személyes tapasztalat alapján, valamint a még pontosabb információk érdekében kérdőív segítsége által került megírásra. Így tehát egy valós kép készült arról, hogy miken ment keresztül a szálloda annak okán, hogy az intézkedések mellett egy egyedi megoldás által a vírus okozta helyzetben talpon maradjon.Összességében a kutatás eredményeként elmondható, hogy sikeresen bemutatásra került egy egészségügyi világjárvány, valamint az, hogy milyen következményeket tud okozni. Nem csak globális és hazai szinten, hanem azon belül egy jól működő szállodán keresztül szemléltetve a hatásokat. Ezáltal egy átfogó kép került ki arról, hogy az állami intézkedések mennyiben segítették a szállodaipart, valamint látható, hogy mennyire fontos a találékonyság annak érdekében, hogy egy ilyen helyzet is sikeresen átvészelhető legyen.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Turizmus-vendéglátás

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Bártfai Endre
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: hazai szállodaipar, koronavírus-járvány (COVID-19), turizmus, válságmenedzsment, válságok, világjárványok
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Sep. 22. 09:10
Last Modified: 2021. Sep. 22. 09:10

Actions (login required)

View Item View Item