Gazdasági és egészségügyi válságok és a turizmus; a koronavírus hatásainak bemutatása a Hotel City Inn példáján keresztül

Marinkás Melitta (2021) Gazdasági és egészségügyi válságok és a turizmus; a koronavírus hatásainak bemutatása a Hotel City Inn példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Marinkás Melitta- Projektmunka.pdf] PDF
Marinkás Melitta- Projektmunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus-járvány hatásainak bemutatásáról szól a projektmunka, melynek a célja, hogy személyes tapasztalatok alapján mutassa be a vírus hatásait egy hazai szállodában. Valamint azt, hogy az intézkedések által milyen döntések meghozatalára van szükség a szálloda részérő azért, hogy továbbra is tudjon üzemelni.  Ennek szakszerű bemutatásának érdekében számos pontot érint a projektmunka, ezek közül az első a definíciók bemutatása. Ezt követi a 2008-as világválság, mely által szemléltetve van, hogy egy ilyen mértékű válság során milyen szinten érintett a turizmus és a szállodaipar. A projektmunkában még érintve vannak a 21. században átélt számos világjárványok, így időrendben olvasható milyen járványok előzték meg a koronavírust és azt is, hogy azoknak milyen társadalmi és gazdasági hatásaik voltak. Majd ezután a Covid- 19 járvány leírása olvasható, mely a munka témájának egyik fő alkotóeleme. Ezen részben az eddigi súlyos gazdasági és társadalmi hatásai olvashatóak a vírusnak és az, hogy ezáltal mennyire többszintűen van hatással az emberekre. Ezt követően kerül a projektmunka másik fő része sorra, mely először a Hotel City Inn szálloda vírus előtti sikeres üzemeltetését mutatja be. Majd pedig ismertetésre kerül, hogy a különböző intézkedések miatt milyen változtatásokat kellett eszközölni, hogy továbbra is tudjon a szálloda üzemelni.  Illetőleg az is ismertetve van az is, hogy milyen speciális koncepció által tudott a nagy bezárások alatt a szálloda továbbra is üzemelni. Zárásként az állam felőli támogatások olvashatóak, illetve számos lehetőség, aminek köszönhetően a szállodák sikeresen tudnak kilábalni a koronavírus okozta veszteségekből. Valamint felkészülni az újranyitásra és a vendégek fogadására.A szállodában történő változások egy részét a személyes tapasztalat alapján, valamint a még pontosabb információk érdekében kérdőív segítsége által került megírásra. Így tehát egy valós kép készült arról, hogy miken ment keresztül a szálloda annak okán, hogy az intézkedések mellett egy egyedi megoldás által a vírus okozta helyzetben talpon maradjon.Összességében a kutatás eredményeként elmondható, hogy sikeresen bemutatásra került egy egészségügyi világjárvány, valamint az, hogy milyen következményeket tud okozni. Nem csak globális és hazai szinten, hanem azon belül egy jól működő szállodán keresztül szemléltetve a hatásokat. Ezáltal egy átfogó kép került ki arról, hogy az állami intézkedések mennyiben segítették a szállodaipart, valamint látható, hogy mennyire fontos a találékonyság annak érdekében, hogy egy ilyen helyzet is sikeresen átvészelhető legyen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bártfai Endre
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hazai szállodaipar, koronavírus-járvány (COVID-19), turizmus, válságmenedzsment, válságok, világjárványok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:10
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet