A Béres Csepptől a Béres Borászatig vezető út

Bazsó Richárd (2021) A Béres Csepptől a Béres Borászatig vezető út. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A Béres csepptől a Béres Borászatig vezető út.pdf] PDF
A Béres csepptől a Béres Borászatig vezető út.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 09..

Download (987kB)
[thumbnail of Titkosítás-BazsóRichárd.pdf] PDF
Titkosítás-BazsóRichárd.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (83kB)

Absztrakt (kivonat)

Azért választottam, a bor témát, mivel a családunk egy italdiszkontot üzemeltet, itt Jászberényben, ahol élek és lehet, hogy ebből eredően, de mindig is érdekeltek az italok (mixer bizonyítvánnyal is rendelkezem) és azon belül is a borokat szeretem leginkább. Elég sokszor jártunk már a Tokaji borrégióban különböző borászatokban és innen is jött az ötlet, hogy egy Tokaj-Hegyaljai borászatot vizsgáljak és kutassak alaposabban. Nemrégiben tudomásomra jutott, hogy a tokaji régióban van a Béres Szőlőbirtok és Pincészet is, amiről korábban nem halottam még sosem, csak a jól ismert Béres termékekről. Így jó ötletnek tűnt számomra, hogy egy Magyarországon is jól ismert márka, mint a Béres, ami teljesen másról lett híres hazánkban, miért kezd bele a borkészítésbe és miért éppen a borászatba. A projektmunkám során elsősorban erre keresem a válaszokat és, mivel én még sosem halottam a Béres Szőlőbirtok és Pincészetről és a környezetemben élő fiatalok sem, de még az idősebbek sem, ezért fontosnak tartom, hogy erre is választ kapjak, hogy a környezetemben élők körében miért nem annyira ismert és elterjedt a Béres Szőlőbirtok és Pincészet termékei. Az utolsó kérdésem a kutatásom során pedig, hogy a nagy multinacionális vállalatok, miért nem forgalmazzák a Béres borokat egyetlen egy boltban sem. A célom, hogy egy kérdőív segítségével választ kapjak, hogy a mai társadalomban mennyire maradt fent dr. Béres József hagyatéka, mennyire ismertek a Béres márkák jelenleg, hogy mennyire ismert jelenleg a Béres bor és, hogy van-e valaki, aki rendszeresen vásárolja a Béres Szőlőbirtok és Pincészet termékeit. A projektmunkámat azzal kezdeném, hogy bemutatom a történelmi Tokaj-Hegyaljai borvidéket, ahol jelenleg Erdőbényén a Béres borokat készítik. Utána a Béres, mint márkát fogom bemutatni, azon belül is dr. Béres József munkásságát, rengeteg csatával és harccal tarkított élettörténetét, illetve természetesen a leghíresebb találmányát, a Béres Cseppet fogom előadni, később pedig, hogy hogyan lett a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra a magyar hungarikumok közé sorolva 2013 szeptemberében majd, hogy a Béres márka jelenleg merre exportálja termékeit azaz, hogyan áll a külföldi piacon. Utána rátérek a kutatásom fő témájára, amiért ezt a témát választottam, a Béres Szőlőbirtok és Pincészetre, ahol bemutatom a szőlőbirtok történetét, illetve, hogy milyen díjakat és elismeréseket söpört be a borászat az elmúlt években az erdőbényei pincészet. Szó lesz a Béres borok belföldi forgalmazásáról és, hogy mely külföldi piacokon van jelen a márka.  Az ötödik fő témám az, hogy a Béres Szőlőbirtok és Pincészet mennyire szeretné népszerűsíteni a hazai piacon a termékeiket, ehhez a segítségemre lesz egy interjú, ami írásos formában lett feltéve és megválaszolva, amiben Regéczy Dávid úr volt segítségemre és vele sikerült elkészítenem, aki jelenleg a kereskedelmi vezető szerepkörét látja el a cégnél. Ezután következik a kutatásom, ami a dolgozatom fő eleme, hiszen ebben a részben fejtem ki, hogy a kutatásomban részt vevő személyek mennyire ismerik a Bérest mint gyógyszergyártót, illetve mint borászatot. A kérdőívben kapott válaszokat kielemzem és értékelem illetve itt is megtalálható lesz az interjúból pár részlet. A legvégén szeretném összefoglalni a kutatásomat, hogy milyen volt, mire jutottam és hogy mi a véleményem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kegye Krisztina
Belső
óraadó tanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Béres Szőlőbirtok és Pincészet, bor, borászat, gyógyszerfejlesztés, történelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:09
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet