Péri Babett (2021) A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
szakdolgozat_Péri_Babett.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A gasztronómia és a kultúra mélyen gyökerező kapcsolata minden nemzet alapját képezik, ezért társadalmi felelősségvállalásnak gondolom ezek kutatását, hiszen ez a folyamatosan jelen lévő, de mégis változékony reláció az egyik legegyszerűbb és legkifejezőbb formája annak, hogy definiáljunk egy népet. Dolgozatom a magyarországi és ciprusi gasztrokultúra közösségformáló szerepét vizsgálja egy történelmi áttekintéssel kezdve, majd külön kitérve a két ország általános gasztronómiai jellemzőire. Kutatásom során 3 félig strukturált interjút és 2 kérdőíves kutatást készítettem, egyet magyar nyelven, melyet 113-an töltöttek ki, egyet pedig görög nyelven, 63 kitöltővel. A két módszertant és a szakirodalmat összevetve megtudtam, hogy a gasztronómia ténylegesen szerves része a szociális létnek és befolyásolni képes találkozások és élmények minőségét. A két nemzet gasztrokultúrájának közösségformáló ereje alapvetően jelentős és vitathatatlan, de teljesen más igényeket kell kielégíteniük társadalmi és kulturális szinteken. Az ünnepek kapcsán megállapítottam, hogy a gasztronómia központi szerepet játszik hagyományok terén, viszont a magyar étkezési kultúra sokkal kötöttebb és szabálykövetőbb, mint a ciprusi. Mivel egy komplex tudományos kutatási területről van szó, nagyon sokrétű lehetőség is van benne. A közösség, az étkezés és a különböző nemzetek vizsgálatát szociokulturális szempontból egy még kevésbé kutatott területnek látom, amelyhez kutatási eredményeim jól hasznosíthatók.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Pedagógia Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Ciprus, étkezési kultúra, gasztronómia, gasztrotörténet, interjúk, kérdőívek, közösség, Magyarország |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 09:08 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 09:08 |
Actions (login required)
Tétel nézet |