Mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek közösségépítési lehetőségei és feltételei a 21. században

Gilányi Anna (2021) Mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek közösségépítési lehetőségei és feltételei a 21. században. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Gilányi Anna_T3YZM9_szakdolgozat.pdf] PDF
Gilányi Anna_T3YZM9_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a mozgáskorlátozott, elsősorban kerekesszékes emberek társadalmi helyzetére voltam kíváncsi, az akadálymentesítés állapotára napjainkban és az inkluzió meglétére. Ezek a legfontosabb feltételek ahhoz, hogy ők is eljussanak különböző közösségekbe, és aktív közösségi életet élhessenek. Kutatásomban figyelmet fordítottam a fogalmak helyes használatára, kérdőíveimben az ép és kerekesszékben élő emberek kapcsolatát vizsgáltam. Az ép emberektől 501 válasz, a kerekesszékben élő emberektől 22 válasz érkezett. Az interjú módszert is használtam. Négy személlyel készítettem, két kerekesszékben élő emberrel és két ép emberrel. A számomra legfontosabb kutatási kérdésem az volt, hogy általánosságban az emberek attitűdje milyen, legyen mozgáskorlátozott vagy ép személyről szó és az mennyire befolyásolja a közösségépítés lehetőségét. A kérdőív eredménye azt mutatja, hogy a legtöbb ép ember sajnálja a kerekesszékben élőket, de ugyanakkor a többségük első reakciója az, hogy szeretnének valamilyen formában segítséget nyújtani. Ebből az eredményből arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy jó eredmény, mert ép és kerekesszékes emberek szívesen kezdeményeznek egymás irányába kommunikációt, és így az társadalmi integrálását a kerekesszékben élő embereknek az épek hatékonyan elő tudják segíteni. Különösen akkor, ha az érzékenyítést és az empátia tanítását az oktatás  magába foglalná. Ezt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanítani lehetne, így valósítható meg teljes mértékben az inkluzió. Ezt a kutatást szeretném arra használni, hogy bizonyítsam az akadálymentesítés és a kerekesszékes emberek értékét és jelentőségét a társadalomban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vácziné Dr.Takács Edit
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: akadálymentesség, attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), empátia, fogyatékosság, kerekesszékben élő emberek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet