A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai

Szalai Brigitta (2021) A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szalai Brigitta - A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai.pdf] PDF
Szalai Brigitta - A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (806kB)

Absztrakt (kivonat)

A vendéglátásban rengeteg alap követelményt kell szem előtt tartani, annak érdekében, hogy egyrészt ne történjen fizikai személyi sérülés, baleset, illetve a felszolgált ételek elfogyasztása során véletlenül se legyen kockáztatva az emberek egészsége allergia vagy ételmérgezés által. Ezek elkerülésének érdekében, jogi szabályok vannak. Projektmunkámat úgy építettem fel, hogy először ismertettem annak a hátterét, hogy a dolgozóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy eljusson odáig, hogy például egy étterembe munkát kaphasson. Fontos mind a konyhán dolgozó szakácsok, cukrászok, mind vendégtérben tartózkodó felszolgálók, bárosok öltözködése, megjelenése szerint a csúszásmentes cipő, a rendezett külső. A vendéglátásban a balesetek és sérülések elkerülése végett, a munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy a közlekedés, illetve az anyagmozgatás egyirányú legyen. A közlekedési utakat szabadon kell hagyni és tisztán kell tartani. Szúró és vágó eszközöket lefelé kell tartani a közlekedésnél. Az elektromos árammal működő berendezéseket, minden esetben száraz kézzel lehet csak megérinteni. Csúszásmentes padlót kell biztosítani. Tisztítószereket csak védőkesztyűben szabad használni. Dolgozatomban ki fogok térni a Nemzeti élelmiszer – biztonsági hivatal feladatára, a HACCP vonatkozásában kitérek arra, hogy milyen előkészítő, hűtő, tároló részekből kell állnia egy konyhának, hogy az alapanyagokat a megfelelő körülmények betartásával, elkülönítve lehessen tárolni. Információt fogok nyújtani arról, hogy mennyire fontos és mit lehet tenni a környezetvédelemért a vendéglátásban. A HACCP rendszer által előírt utasításokat betartva és folyamatosan ellenőrizve. A hulladék mennyiséget próbáljuk a lehetőségekhez mérten leredukálni, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Ismertetni fogom a hazai jogszabályokat a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, illetve fogyasztóvédelemről. A Buddha-Bar Hotelben töltött időszak, nekem a 2017-es évre vonatkozik. Ezért szeretnék a szakdolgozatomba kitérni arra, hogy ez a jogi szabályozás mennyiben változott meg a 2020-2021- es évekre. Tehát a COVID19 mennyiben változtatta meg a vendéglátás jogi szabályozását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hámori Antal
Belső
egyetemi docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségügy, élelmiszerbiztonság, jogszabály, koronavírus-járvány (COVID-19), munkavédelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet