Szalai Brigitta (2021) A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szalai Brigitta - A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (806kB) |
Absztrakt (kivonat)
A vendéglátásban rengeteg alap követelményt kell szem előtt tartani, annak érdekében, hogy egyrészt ne történjen fizikai személyi sérülés, baleset, illetve a felszolgált ételek elfogyasztása során véletlenül se legyen kockáztatva az emberek egészsége allergia vagy ételmérgezés által. Ezek elkerülésének érdekében, jogi szabályok vannak. Projektmunkámat úgy építettem fel, hogy először ismertettem annak a hátterét, hogy a dolgozóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy eljusson odáig, hogy például egy étterembe munkát kaphasson. Fontos mind a konyhán dolgozó szakácsok, cukrászok, mind vendégtérben tartózkodó felszolgálók, bárosok öltözködése, megjelenése szerint a csúszásmentes cipő, a rendezett külső. A vendéglátásban a balesetek és sérülések elkerülése végett, a munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy a közlekedés, illetve az anyagmozgatás egyirányú legyen. A közlekedési utakat szabadon kell hagyni és tisztán kell tartani. Szúró és vágó eszközöket lefelé kell tartani a közlekedésnél. Az elektromos árammal működő berendezéseket, minden esetben száraz kézzel lehet csak megérinteni. Csúszásmentes padlót kell biztosítani. Tisztítószereket csak védőkesztyűben szabad használni. Dolgozatomban ki fogok térni a Nemzeti élelmiszer – biztonsági hivatal feladatára, a HACCP vonatkozásában kitérek arra, hogy milyen előkészítő, hűtő, tároló részekből kell állnia egy konyhának, hogy az alapanyagokat a megfelelő körülmények betartásával, elkülönítve lehessen tárolni. Információt fogok nyújtani arról, hogy mennyire fontos és mit lehet tenni a környezetvédelemért a vendéglátásban. A HACCP rendszer által előírt utasításokat betartva és folyamatosan ellenőrizve. A hulladék mennyiséget próbáljuk a lehetőségekhez mérten leredukálni, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Ismertetni fogom a hazai jogszabályokat a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, illetve fogyasztóvédelemről. A Buddha-Bar Hotelben töltött időszak, nekem a 2017-es évre vonatkozik. Ezért szeretnék a szakdolgozatomba kitérni arra, hogy ez a jogi szabályozás mennyiben változott meg a 2020-2021- es évekre. Tehát a COVID19 mennyiben változtatta meg a vendéglátás jogi szabályozását.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | egészségügy, élelmiszerbiztonság, jogszabály, koronavírus-járvány (COVID-19), munkavédelem |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 09:07 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 09:07 |
Actions (login required)
Tétel nézet |