Generációváltás a Szekszárdi kistérség családi borászataiban

Balázs Alexa (2021) Generációváltás a Szekszárdi kistérség családi borászataiban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Ez a dolgozat a generációváltás témakörének elemzését tűzte ki célul. A kutatás során arra kerestem választ, hogy adódik-e konfliktus családon belül az egyes betöltött szerepek miatt, valamint nehéz-e ezek között különbséget tenni. Továbbá szerettem volna kideríteni, mely szakaszok a legkritikusabbak az utódlás során, és ezek során milyen kihívásokkal és nehézségekkel szembesülnek a családtagok. Ezen felül pedig érdekelt követnek-e valamilyen stratégiát, formát a generációváltás során, illetve, hogy történtek-e radikális változások, vagy utódok által bevezetett újítások a generációváltás következtében (pl.: fenntarthatóság), és ezek hatékonyabbnak bizonyultak, mint az előző módszer, esetleg vitát okozott-e a családtagok között az innovációk bevezetése. Ezen kérdésekre úgy szerettem volna választ kapni, hogy mélyinterjút készítek hat általam kiválasztott szekszárdi borásszal, akik között akadt, aki túl van az utódlás folyamatán, és volt, aki nem. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy az általam hallott állítások megegyeznek a szakirodalomban olvasottakkal, hiszen mindkét helyen az derült ki, hogy ezen időszak a családi vállalkozások körében egy vitákkal, összetűzésekkel tarkított időszak. Valamint az interjúk alapján elmondható, hogy a generációváltás következtében a pincészetek igyekeznek minél zöldebben gondolkozni, valamint újabb technológiát bevezetni, gondolva itt akár a biogazdálkodásra. Összességében a dolgozat elérte a célját, hiszen az általam feltett kérdésekre választ kaptam, és úgy gondolom, jó alapul szolgálhat olyan személyek számára, akik hasonló témában kezdenek el kutatni, hiszen ez egy rendkívül érdekes témakör, amelynek további boncolgatása egyéb kérdéseket vet fel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dobó Róbert
Belső
egyetemi tanársegéd; Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: biogazdálkodás, borászat, családi vállalkozás, előd, fenntarthatóság, generációváltás, konfliktus, Szekszárdi borvidék, utód, utódlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet