A látogatói és felhasználói élményszerzés befolyásoló tényezői a múzeumok esetén

Hegedüs Zsófia (2021) A látogatói és felhasználói élményszerzés befolyásoló tényezői a múzeumok esetén. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Hegedüs Zsófia KFWQWQ.pdf] PDF
Szakdolgozat - Hegedüs Zsófia KFWQWQ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat célja először felmérni a jelenlegi múzeumi látogatottság szintjét, majd megvizsgálni a múzeumok által nyújtott látogatói-felhasználói élményt és egy alapos összehasonlítást végezni, amelyből kiderül hazánkban a jelenlegi kultúrafogyasztás mértéke és minősége a különböző korosztályok tekintetében. A világjárvány kialakulására való tekintettel az elsők között szeretném a múzeumok esetében felmerülő problémákat, az elmúlt 1-1,5 évben végzett online fejlesztéseket és szolgáltatásokat, illetve a látogatók számára biztosított megoldásokat megvizsgálni és prezentálni. A gyűjtött anyag összefoglalásával megalapoztam a szakirodalmi áttekintést és ezzel együtt összegzem a szekunder kutatásom eredményeit. Primer kutatásként először egy nem reprezentatív kérdőíves kutatást végeztem, amelyre 153 válasz érkezett. Ezt követően készítettem két célszeméllyel mélyinterjúkat is, melyekből kiderült két fővárosi múzeum járványhoz való hozzáállása, kríziskezelése, illetve legújabb digitális megoldásai. Legfontosabb kutatási kérdések: 1. Mekkora mértékben csökkent a múzeumok népszerűsége a világjárvány óta? 2. Vajon egy virtuális kiállítás tud ugyanolyan színvonalú élményt nyújtani, mint egy személyesen tett látogatás? Eredményeimet röviden összefoglalva, nagyot csökkent a múzeumi látogatottság és az e fajta kultúrafogyasztás, szabadidő eltöltés a középkorosztály körében, mivel sokan nem ismerik a virtuális kiállítások adta lehetőségeket. A virtuális kiállításokat nem lehet a személyes látogatásokkal igazán összehasonlítani, mivel teljesen más fajta élményt képesek biztosítani. A személyes és a virtuális kiállításoknak is meg van a maga előnyük és hátrányuk. Kutatásom eredményeit leginkább a muzeális intézmények tudnák, mint irányadó hasznosítani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hédi Csaba
Belső
óraadó tanár; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitális kultúra, élménygazdaság, koronavírus-járvány (COVID-19), látogatottságmérés, múzeumok, szabadidő, virtuális környezet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:06
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet