Mozgás- és látássérült felnőttek művelődési, oktatási lehetőségei, társadalmi megítélése

Kovácsné Szilák Dóra (2021) Mozgás- és látássérült felnőttek művelődési, oktatási lehetőségei, társadalmi megítélése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kovácsné Szilák Dóra- Mozgás- és látássérült felnőttek művelődési, oktatási lehetőségei, társadalmi megítélése.pdf] PDF
Kovácsné Szilák Dóra- Mozgás- és látássérült felnőttek művelődési, oktatási lehetőségei, társadalmi megítélése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A mozgás- és látássérült felnőttek művelődési és oktatási lehetőségei, valamint társadalmi megítélése nem kap igazán nagy hangsúlyt napjainkban, pedig a sikeres társadalmi integráció szempontjából mindhárom témakör nagyon fontos szerepet játszik. Kutatásom során szerettem volna felmérni, hogy milyen lehetőségekkel rendelkeznek és milyen segítséget kapnak a művelődés és oktatás területén ezek a személyek, illetve, hogy milyen a társadalmi megítélés velük kapcsolatosan. Az elengedhetetlen szekunder kutatás (különböző szakirodalmak, adatbázisok) mellett primer kutatás keretein belül három érintett személlyel; a Vakok Állami Intézete, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, a jászberényi Jász Múzeum, a Jászberényi Városi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár egy-egy munkatársával, mindemellett a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnökével, Fodor Ágnessel készítettem interjút annak érdekében, hogy a kutatott témakörökkel kapcsolatosan minél több információhoz jussak. Ezeken felül készítettem egy online felületen megosztható kérdőívet, ami a társadalom hozzáállását és a mozgás- és látássérült felnőttek helyzetével kapcsolatos meglátásokat vizsgálta.Kutatásom sikeresnek bizonyult, hiszen minden kutatási kérdésemre elegendő, kielégítő választ kaptam; számos következtetést tudtam levonni: a mozgás- és látássérült személyek betegségüktől, sérültségüktől, annak fajtájától és mértékétől fogva nagyon különböző módokon élik meg a mindennapokat. A művelődés és az oktatás területén is számtalan segítséget kapnak, azonban a fennálló hiányosságok és akadálymentesítési problémák miatt rengeteg akadályba és nehézségbe ütköznek. Helyzetüket a társadalom tehetetlensége és negatív hozzáállása is még inkább megnehezíti, amin különböző érzékenyítő programok segítségével sokat lehetne javítani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Farkas Julianna
Belső
főiskolai tanár; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: látássérült, mozgássérült, művelődési intézmények, oktatás, segítő intézmények, társadalmi megítélés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:06
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet