A Balaton-felvidék turisztikai fejlesztésének vizsgálata

Csatlós Natália (2021) A Balaton-felvidék turisztikai fejlesztésének vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_csatlos_natalia_dare15_final.pdf] PDF
szakdolgozat_csatlos_natalia_dare15_final.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (776kB)

Absztrakt (kivonat)

A Balaton régió Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiója, ezért nagyon fontos szerepet tölt be hazánk turizmusában. A régión belül több terület is van, ami fejlesztésre szorul, ezek közül én a Balaton-felvidéket választottam, mert ez az a rész, amire az utóbbi években nagy figyelem irányult, illetve tele van további fejlesztendő pontokkal, lehetőségekkel. Szakdolgozatomban megvizsgálom, hol és hogyan alakult ki a turisztikai régió, milyen motivációkkal érkeznek az ide látogatók, továbbá a szezonalitást, ami a vízparti településeket nagyban érinti, ugyanis a napsütéses órák száma miatt a látogatottság a nyári szezonban a legnagyobb mértékű. Ezen kívül szó esik a turisztikai régión belül a Balaton-felvidék területi lehatárolásáról, pontosan mi számít felvidéknek, illetve arról, hogy milyen mértékben oszlik meg a kereslet és kínálat, így kiemelve a látogatók számát egy népszerűbb és egy kevésbé ismert, kisebb településen. Továbbá külön fejezetben szó van a Világörökségi Várományos helyszínné válás folyamatáról. Fontos még az egyre fejlődő gasztronómiai világ és a borászat szerepe, ugyanis a hat magyar borrégió közül a balatoni kétségkívül egy nagyon fontos helyet foglal el a borkultúrában. A primer kutatás rész egy interjú a Balaton Fejlesztési Tanács tagjával, ahol különböző fejlesztésekről, tervekről, pályázatokról mesél Fekete-Páris Judit. A Balaton-felvidék elképesztően sokszínű, de egyben koncentrálva tartalmazza nagy számban azt, amit elvárnánk egy ilyen kulturális örökségi vidéktől.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sipos Erika
Belső
Mestertanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Balaton, Balaton-felvidék, Balaton-felvidéki kultúrtáj, fejlesztés(ek), idegenforgalmi régió, turisztikai desztináció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet