Gombaszög közösségépítő és értékteremtő szerepe a szlovákiai magyar fiatalok életében

Duba Réka (2021) Gombaszög közösségépítő és értékteremtő szerepe a szlovákiai magyar fiatalok életében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Gombaszög közösségépítő és értékteremtő szerepe a szlovákiai magyar fiatalok életében - Duba Réka.pdf] PDF
Gombaszög közösségépítő és értékteremtő szerepe a szlovákiai magyar fiatalok életében - Duba Réka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egy szlovákiai településen, fiatalok számára rendezett fesztivál, Gombaszög közösségépítő és megtartó hatásait vizsgáltam a szlovákiai magyar fiatalok tekintetében, mivel ez a rendezvény kiemelt szerepet játszik a kisebbségi kulturális és közösségi élet megerősítésében. Dolgozatom célja bemutatni továbbá a fesztivál történetét, növekedését és a koronavírus hatásait a fesztivál fejlődése, illetve a résztvevők fesztivállátogatási hajlandóságának szempontjából. Kutatásom alkalmával primer és szekunder kutatást is végeztem. Szekunder kutatásomban az alábbi témaköröket vizsgáltam: kisebbségek meghatározása, kitérve a nemzeti kisebbségek fogalmára; a közösség definiálása; fesztiválok; márkaközösségek; a koronavírus kulturális életre gyakorolt hatásai; Gombaszög története és szervezeti felépítése. Primer kutatásom során kérdőíves felmérést végeztem, melynek célcsoportja azon 15-35 éves egyének voltak, akik már legalább egyszer ellátogattak a rendezvényre. Felmérésemben 300 személy vett részt. A kérdőív mellett interjúkat is készítettem a fesztivált szervező Sine Metu Polgári Társulás munkatársaival. Primer és szekunder kutatásomat összegezve arra a következtetésre jutottam, miszerint Gombaszög fontos szerepet játszik a szlovákiai magyar kisebbség közösségé formálásában, s kapcsolódási pontot jelent a résztvevők számára. A fesztivál közel áll az emberekhez, népszerűségét a koronavírus sem befolyásolta negatívan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vácziné Dr.Takács Edit
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fesztivál, Gombaszög, közösség, közösségfejlesztés, nemzeti kisebbség, Sine Metu Polgári Társulás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet