A Sziget Fesztivál kultúraközvetítő szerepe

Sugár János Szilveszter (2021) A Sziget Fesztivál kultúraközvetítő szerepe. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of SugárJános_szakdolgozat.pdf] PDF
SugárJános_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Sziget Fesztivál kultúraközvetítő szerepét vizsgálom olyan tekintetben, hogy ez az európai szinten is kiemelkedő fesztivál ki tudja-e használni a lehetőséget a zenei programok mellett az egyéb nem zenei kulturális programok sikeres célba juttatására a nagyszámú magyar és külföldi látogatók körében. Kutatásomban a szekunder kutatást követően a primer kutatásom során kevert módszertant alkalmaztam. Ennek során egy interjút készítettem és egy magyar és egy angol nyelvű kérdőívet google forms segítségével melyet 137-en illetve 31-en tölöttek ki 1 hónap alatt. A kutatás alapján elmondható, hogy a Sziget Fesztivál szervezőinek célja a kultúra különböző elemeinek változatos bemutatása és a látogatók edukálása, de ahogy a költségvetésben is a zenei programokon van a hangsúly, a látogatók számára is ezek a programok lesznek elsődlegesek.A kultúraközvetítést vizsgálva nem lehet különválasztani a zenei és egyéb kulturális elemeket, hiszen a zene ugyanúgy a kultúra része, mint a képzőművészet vagy a színház. A Sziget Fesztivál az elmúlt 25 évben kiemelkedően sokat tett a magyar zenei kulturális életért, így ezt nehéz lenne különválasztani, és kijelenthető, hogy kultúraközvetítés terén kimagaslók az eredményeik. Az eredmények felhasználása fesztiválokkal való kutatás kapcsán lehet hasznos.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: környezeti fenntarthatóság, közösségi élmény, kultúraközvetítés, Magyar Fesztiválszövetség, sziget fesztivál
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:05
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet