Alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben Magyarországon, melegkonyhán

Guld Márta (2021) Alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben Magyarországon, melegkonyhán. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben Magyarországon, melegkonyhán (GM szakdolgozat).pdf] PDF
Alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben Magyarországon, melegkonyhán (GM szakdolgozat).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az alkoholtartalmú italok felhasználási lehetősége az ételkészítésben. A téma szűkítése érdekében elsősorban Magyarországot vettem alapul, és azon belül is az éttermi melegkonyhákat. A szakirodalmi áttekintésben foglalkoztam az alkohollal, mint vegyülettel, majd a magyar borral, kiemelt borvidékeken keresztül a szőlőfajtákkal, a bor készítésével, illetve tradicionális magyar ételekkel, melyeknek elkészítéséhez bort használnak fel alapanyagként. Szintén vizsgáltam a sört, a pezsgőt, valamint szeszes italokat szintén készítési folyamatuk, alapanyagaik szerint, valamint felhasználásukat az ételkészítésben. 9 szakáccsal végzett interjúkban arra kaptam választ, hogy milyen gyakran használnak fel éttermi konyhákon alkoholtartalmú italokat, milyen fajta italokat használnak fel, valamint milyen ételekbe teszik ezt. Az ételek fajtáit, illetve az elkészítési módokat kiemelt példákkal szemléltettem. Emellett vizsgáltam az interjúk alapján azt is, hogy milyen változást hoz egy-egy ételben az alkoholos ital állagában, színében, ízében. Ezután azzal a kérdéskörrel foglalkoztam, hogy mennyire fontos a használt italok minősége. Az szakirodalmi kutatás és interjúk alapján konklúziót vontam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alkoholtartalmú ital, bor, ételkészítés, ital, melegkonyha, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet