A véleménykifejezés fontossága és a hallgatói újságok szerepe az egyetemi életben

Guba Márta (2021) A véleménykifejezés fontossága és a hallgatói újságok szerepe az egyetemi életben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Guba  Márta_szakdolgozat_A véleménykifejezés fontossága és a hallgatói újságok szerepe az egyetemi életben.pdf] PDF
Guba Márta_szakdolgozat_A véleménykifejezés fontossága és a hallgatói újságok szerepe az egyetemi életben.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (666kB)

Absztrakt (kivonat)

A kommunikáció az egyik legalapvetőbb tevékenységünk. A különböző gondolatok és vélemények kifejezése évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. A sajtó szerepe pedig kiemelkedő ebben a folyamatban, hiszen egy olyan közvetítő eszköz, mely által információ csere jön létre. A tömegkommunikáció folyamatos fejlődésével egyre több médium jött létre.  Ez alól nem kivételek az felsőoktatási intézményekben működő tanulók által szerkesztett újságok sem. Ezért érdekes megvizsgálni, hogy vajon mi lehet a feladata, a szerepe egy ma működő hallgatói újságnak. A dolgozatom elsődleges célja, hogy kiderítse, milyen küldetése lehet napjainkban egy hallgatók által szerkeszett lapnak. Működésével milyen szerepet tölthet be az egyetem, valamint az odajáró hallgatók életében. A kérdések megválaszolásához két általam kiválasztott egyetem hallgatói újságjait hasonlítottam össze egy adott szempontrendszer alapján. Az általam összeállított kérdőíves kutatás segítségével (melynek mintája 136 fő) felmértem, hogy miről és milyen formában olvasnak szívesen a felsőoktatásban tanulók egy egyetemi újság esetében, valamint kísérletet tettem azon témák és kérdéskörök feltérképezésére, melyek a biztos alapját képezik az egyetemi lapoknak, így az Agy-A-Lapnak is. Az beérkezett eredmények elemzése alapján egyértelműen megállapítható, az elsődleges cél, hogy megmaradjon az egyetem falain belül egy szabad kifejezésre való felület, mely minden hallgató számára nyitva áll és publikálási, önkifejezési lehetőséget biztosít.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vácziné Dr.Takács Edit
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Agy-A-Lap, egyetemi sajtó, hallgatói újság, média, tömegkommunikáció, újságírás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet