Az egyedüllét és a közösségi élet szerepe a fiatal felnőttek életében, a szubkultúrákhoz való tartozás és azok elkülönülése

Varga Alexandra (2021) Az egyedüllét és a közösségi élet szerepe a fiatal felnőttek életében, a szubkultúrákhoz való tartozás és azok elkülönülése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Varga_Alexandra_Szakdolgozat_2021_Végleges.pdf] PDF
Varga_Alexandra_Szakdolgozat_2021_Végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az emberek életében kiemelkedő fontossággal bír a társas élet, de ez különösen fontos téma a fiatal felnőttek életszakaszában. Azonban az egyedül, „magányosan” eltöltött idő is rejt hasonló értékeket? Milyen hatással van az egyén lélekállapotára, ha társaság nélkül kell eltölteni szabadidejét? Kutatásom során többek között erre is keresem a választ, hogy milyen gondolatok, érzések fogalmazódnak meg az egyénben, miben különbözik számára a két élethelyzet. Egy közösséghez való tartozás azt is jelentheti, hogy a tagok számára van egy közös pont. Ám épp ez a közös pont különbözteti meg őket más közösségektől, hiszen különböző emberek különböző közösségeket alkotnak. Célom jobban megismertetni egyes szubkultúra csoportokat az olvasókkal, valamint megvizsgálni, hogyan vetülnek ki az előbb felvázolt lelki folyamatok a közösségek tagjaira. Dolgozatom megírásának és kutatásaim célja leginkább az, hogy az előbb felvázolt kérdéseimre választ kapjak. Ezt olyan módon kaptam meg, hogy bevontam 20-30 év közötti ismerőseimet, és a fiatal felnőtt korosztályt egy felmérésbe: összeállítottam egy kérdőívet a Google űrlapkészítő segítségével, amelybe a témához és a felvetéseim megválaszolásához szükséges kérdéseket írtam. A kérdőívet 259-en töltötték ki. A kitöltések lezárulásával és az eredmények összesítésével már tisztább képet kapunk a korosztály véleményéről, szokásairól és viselkedéséről. Eredményeim alapján nem jellemző, hogy hogy a fiatal felnőttek negatív élményként élnék meg azt a jelenséget, ha egyedül kell eltölteni szabadidejüket. Úgy vélik, az egyedüllét is tartalmaz épp annyi értéket, élményt és lehetőséget is, akárcsak a társaságban töltött idő. Az általunk kialakított kapcsolatok és közösségek, melyeknek tagjai vagyunk, általában érdeklődési kör alapján különülnek el, emellett fontos szerepet játszik az is, hogy az egyén milyen beállítottságú, miket szeret, mik a preferenciái, az egyén által folytatott tanulmányok és elhelyezkedési lehetőségek, fontos a neveltetés és a családi háttér, valamint a szülői példamutatás is befolyásoló tényező tud lenni. A csoportokhoz és közösségekhez való tartozás érzése egy erőteljes motivációs tényező abban, hogy minél több társaságot alakítsunk ki magunk körül, az egyéni érdeklődés és az önkifejezés különböző módjai szintén nagy szerepet játszanak közösségeink megválasztásában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vácziné Dr.Takács Edit
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyedüllét, fiatal felnőttek, közösségek, szabadidő, szubkultúra
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:04
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet