A szabadidő eltöltésének szokásai hazánkban, generációs és nemi különbségek vizsgálata, a koronavírus hatása a szabadidő eltöltésére

Tóth Anikó (2021) A szabadidő eltöltésének szokásai hazánkban, generációs és nemi különbségek vizsgálata, a koronavírus hatása a szabadidő eltöltésére. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a hazánkban élők szabadidő eltöltési szokásai vizsgálja, generációs és nemi különbségeket térképez fel, valamint a koronavírus hatását mutatja be a szabadidő eltöltési szokások kapcsán. Kutatásom célja, hogy egy átfogó képet nyújtson a lakosság szabadidő eltöltési szokásairól, bemutassa az X, Y, és Z generáció közötti eltéréseket, továbbá a férfiak és nők szokásai közti különbségeket. Kvalitatív kutatásom során egy interjút alkalmaztam, amelyhez a Nemzeti Művelődési Intézet egyik vezetőjét kértem fel, hiszen egy olyan szakemberrel szerettem volna interjút készíteni, akinek valóban van rálátása az emberek szabadidős tevékenységeire. Kvantitatív kutatást is végeztem, amihez egy kérdőíves felmérést készítettem. 150 fős mintával dolgoztam. Kutatásom  eredményei alapján, pl. a közösségi platformok használatát, valamint a hobbira fordított idő mennyiségét illetően sem mutatkoztak meg kiugró eltérések az Y és a Z generáció között. Azonban a szabadidős elfoglaltságokra szánt összeg tekintetében, az X és a Z generáció esetében tapasztalható nagyobb differencia. Felmértem továbbá azt is, hogy mennyire elégedettek a megkérdezettek a lakóhelyükön fellelhető szabadidős lehetőségekkel, illetve mi az, amin változtatnának. Ezek az információk egy rendezvényszervező vagy művelődésszervező számára hatalmas segítséget nyújthatnak, hiszen így olyan programokat tudnak kitalálni és véghez vinni, amire nagyfokú érdeklődés lesz jellemző.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Farkas Julianna
Belső
főiskolai tanár; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: COVID-19, hobbi, közösségi média, kultúraközvetítés, szabadidő
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:03
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet