Csongrád-Csanád megye tradicionális gasztrokultúrája és megőrzése a mai vendéglátásban

Zsolnai Gergely (2021) Csongrád-Csanád megye tradicionális gasztrokultúrája és megőrzése a mai vendéglátásban. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[thumbnail of Csongrad-Csanad megye tradicionalis gasztrokulturaja es megorzese a mai vendeglatasban_Zsolnai Gergely.pdf] PDF
Csongrad-Csanad megye tradicionalis gasztrokulturaja es megorzese a mai vendeglatasban_Zsolnai Gergely.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (761kB)

Abstract

Szakdolgozatomban a Csongrád-Csanád megye tradicionális gasztrokultúrája és megőrzése a mai vendéglátásban témát választottam, hiszen szegedi születésű vagyok. Dolgozatom első részében bemutatom a megyére jellemző gasztronómiájának meghatározó elemeit, számos Hungarikumot. Azután begyűjtök minden információt a megye legkiemelkedőbb, hagyományörző éttermeiről, múltjairól. A magyar gasztronómia, és a Dél-alföldi egyik meghatározója a világnak, de nem éppen az egészséges életmódot követi, ezért a veszélyekre és az új trendekre hívom fel a figyelmet, hiszen számos gyorsétterem, egészséges életmódot követőket kiszolgálni képes éttermek, modern, trendi éttermek, zéró éttermek, és a street foodos ételeket kínáló éttermek kezdik elhódítani a fiatalabb generációt. KSH adatokat vizsgálva következtetek az éttermek, és a vendéglátás jövőjére, de az igazi áttörést az online kérdőívre adott válaszoknak köszönhetem, melyekből már kezd kirajzolódni egy kép az aktuális helyzetről. A legnagyobb segítséget azonban a két mélyinterjúm alanyai adták, akik a kérdőíven túl a múltról, a jelenről, és a hagyományos éttermek jövőjéről is beszámoltak. Szakdolgozatom lezárásával egyben végkövetkeztetésre is jutok, mely megoldást nyújt a tradicionális hagyományőrző éttermek fennmaradásához, fejlődéséhez.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Turizmus-vendéglátás

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: csongrád megye, fennmaradás, gasztronómia, halászlé, hungarikum, új trendek
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Sep. 22. 09:03
Last Modified: 2021. Sep. 22. 09:03

Actions (login required)

View Item View Item