Kínálatelemzés a Fekete Gólya étteremben

Szabó Dorina Brigitta (2021) Kínálatelemzés a Fekete Gólya étteremben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of PROJEKTMUNKA FOSZK május.pdf] PDF
PROJEKTMUNKA FOSZK május.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Témaválasztásomban a szakmai kíváncsiság vezérelt. Fél éves szakmai gyakorlatomat egy színvonalas étteremben tölthettem, ahol sikerült az étlapot kielemeznem különböző szempontok alapján. Szakirodalmi áttekintést írtam a kereslet/kínálat kapcsolatáról a különböző választékközlő eszközökről és a vegetáriánus táplálkozásról. Szó esett a dolgozatomban a Beszerzési források lehetőségeiről és a kézműves termékek népszerűségéről. Ezek nem szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de egy vendéglátó egység kínálatának kialakításánál nagyon fontos szerepük van. Készítettem egy SWOT-analízist, ami rávilágított az étterem erősségeire és gyengeségeire is egyaránt. A projektmunkám végleges célja, hogy kielemezzen mi az étterem sikerének titka, és mi az, amiben esetleg lehetne fejlődnie. Vannak tények, amelyek objektív módon kerültek bele és vannak szubjektív, azaz a saját megfigyeléseim alapján hozzákapcsolt megállapítások.  Persze egy vendéglőnek a profilt mégiscsak az étlap, s az azon található választék építi legjobban. De hiába főznek az étteremben jól, ha nincs, aki elvigye a hírét ezért az üzlet elhelyezkedése is nagyon fontos szempont. Az étterem választékában megtalálhatóak egyszerű hétköznapi ételek, de ezek mellett mindig van valami különlegesség is, ami csak a Fekete Gólya étteremre jellemző.  Árai megfizethetők, amely nagyon fontos a mai világban. Viszont található a választékközlő eszközön olyan étel is, amit már az középosztálybeli nem biztos, hogy megengedhet magának. Az ételek/italok szélessége és mélysége egyaránt megfelelő. A célközönség elég nagy, amit el tud érni az étterem ugyanis, rendelkeznek könnyedebb kevésbé zsíros ételekkel és magyaros pörköltekkel egyaránt.  Az étlapon vannak fix ételek, amik mindig kaphatóak így a visszatérő törzsvendégek is ragaszkodhatnak a kedvenc ételükhöz. Azonban nem sok olyan ételt szolgál fel az étterem, amely a speciális étkezési igényeket hivatott kielégíteni. Viszont előre egyeztetve, rugalmasan készen áll a különleges kérések megvalósítására. A főételek domináns alapanyaga a sertéshús és a csirkemell ettől talán kicsit egysíkúvá válik a felhozatal. De ahogy szokás mondani a kevesebb néha több. Inkább legyen kevesebb tökéletesen elkészített étel, minthogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Az egyik tényező, amivel leginkább kitűnik a konkurencia közül, hogy az itt eltöltött idő nem csak abból áll, hogy étkezik a vendég, hanem rendkívül széles a szórakozási lehetőség a családok számára. Nem minden étterem mondhatja el magáról, hogy 250 négyzetméteres játszótérrel rendelkezik, és azt sem, hogy a parkosított kerthelyiségben mini állatkert megtekintésére van lehetőség. Ez az a plusz apró részlet, ami a vendégkör emlékezetébe könnyen bevésődött. Szó volt a vendéglő elhelyezkedéséről. Nem egy frekventált turisztikai központi régióban fekszik, így a tömegturizmusból, amely az ilyen központokat előszeretettel látogatja, nem igazán tud előnyt kovácsolni. Az étterem Kecskeméten a 44-es főút mellet nyugodt csendes helyen található meg. A Google értékelés alapján 4555 emberből 4,8-as értékelést érdemelt ki magának a vendéglátó egység. Mottója:” A terített asztal öröme mindig összehozza a családot.”  Az étterem kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek az otthonosságra és a családokra. Az étterem klimatizált belső térrel rendelkezik, aminek a hangulata rendkívül családias, de mégis elegáns. A belső kialakítás hangulatához hozzájárul a falon lévő cserép és agyagedények, és a kovácsoltvas kiskapuk. A falon fekete fehér képsorozatok teszik még otthonosabbá a vendéglőt. Az egész étterem arculata a családias, de mégis rendkívül elegáns összképet képviseli. Összességében kijelenthetem, hogy  minden megvan ami egy sikeres étterem működéséhez szükséges.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étterem, kereslet, kínálat, SWOT-elemzés, szezonalitás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 09:01
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 09:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet