Egy újonnan nyíló gyógyszertár stratégiai orientációja, marketingtevékenysége

Weiler Soma Gábor (2021) Egy újonnan nyíló gyógyszertár stratégiai orientációja, marketingtevékenysége. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a magyarországi gyógyszertárak marketingtevékenységét illetve a kiskereskedelemben elfoglalt helyzetüket fogom vizsgálni. A bevezetésben a patikaprivatizóció utáni időszakot, az úgynevezett etikus korszakot fogom röviden bemutatni, majd a  patikaliberalizációval fogom folytatni. Az elmúlt 25 évben ez a két korszak volt a legmeghatározóbb a gyógyszertárak életében. Kifejtem továbbá, hogy milyen pozitívumai voltak a 2006. évi XCVIII. törvénynek, illetve milyen, a szakmán belül kialakuló feszültségeket szült az új törvény. A törvényvisszavonását követő időszakot már egy gyógyszertár vezetés szempontjából nyugodtabb, de nagyobb közgazdasági látásmódot igénylő rendszer kialakulásához vezetett. A liberalizáció utáni időszak szabályozásáról fogok ezt követően és kifejteni, hogy miért terjedt el a gyógyszertárhálózatok rendszere, miért indokolt manapság valamelyik lánchoz csatlakozni. Számos gyógyszertárvezető bizalmatlanul, rossz szemmel fogadta a hálózatok térnyerését. Ennek ellenére a 2010-es évektől kezdődően egyre nőtt, bár a tendencia lassulni látszik. A legnagyobb hálózatok között az Alma, a Benu, a Szimpatika és a Gyöngy patikák tartoznak. Ezek közül az Alma hálózattal fogok tüzetesebben foglalkozni. A Patika Management Kft. által működtetett Alma hálózat felépítését, munkásságát, marketingtevékenységüket, nagykereskedővel (Hungaropharma Zrt.) való kapcsolatokat.           A kvalitatív kutatásom során egy gyógyszertárvezetővel fogok mélyinterjút készíteni.  A gyógyszertárvezető független patikát irányított a 2010-es évekig, amikor is hálózathoz csatlakozott, ami nem más, mint az Alma Franchise. Kérdéseimben kitérek arra, hogy milyen kötelezettségeket vállalt, milyen plusz feladatokkal jár a franchise tagjának lenni. Kitérek még arra is, hogy a forgalom, az OTC szerek, a hálózat marketingtevékenysége milyen hatással volt a forgalomra. A havi újság, szórólapok, Tv-és rádióreklámok mennyire voltak befolyással a szóban forgó termékek keresletére. Arra is kitérek, hogy a havonta/3 havonta/ félévente változó polckép és gondola arculat tényleg odacsábítja e a vásárlókat. Ugyanez a gyógyszertárvezető 2020.04.20-án nyerte el egy új gyógyszertár megnyitásának pályázatát. Ezért még a gyógyszertárnyitás nehézségeivel, illetve az Patika Management  Kft.-vel való közös munkáról, a marketingstratégiáról, az arculat kialakításáról fogok beszélgetni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kopcsay László
Belső
óraadó tanár; Marketing Tanszék; KKK
Dr. Kovács Ildikó
Külső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Dashboard, direkt marketing, gyógyszerkereskedelem, gyógyszertár, marketing, online marketing, planogram, polckép
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 08:21
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet