Az Egyesült Államok közel-keleti külpolitikája George W. Bush és Barack Obama elnöksége idején, különös tekintettel Irak, Irán és Izrael országaira

Virág Bálint (2021) Az Egyesült Államok közel-keleti külpolitikája George W. Bush és Barack Obama elnöksége idején, különös tekintettel Irak, Irán és Izrael országaira. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Virág Bálint.pdf] PDF
Szakdolgozat_Virág Bálint.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (411kB)

Absztrakt (kivonat)

Az utóbbi időkben rengeteg egymástól külön zajló, de egymástól nem független konfliktusnak fontos helyszíne a tágabb értelemben vett Közel-Kelet. Gyakorlatilag a mindennapos híradások része, a teljesség igénye nélkül az Izrael-Palesztin konfliktus, a szíriai háború, az iráni atomprogram, korábban az iraki és afganisztáni háború. Egy fontos közös nevező az Egyesült Államok szerepe ezen geopolitikai események során. A 21. század során két amerikai elnök, George W. Bush és Barack Obama is két terminuson át (8-8 év) töltötte be a posztot. Ők ketten nemcsak, hogy ellentétes politikai pártok színeiben lettek Amerika első emberei, de a Közel-Keleten folytatott külpolitikájuk is teljesen ellentétes irányt követett. Míg Bush elnök a neokonzervatív eszme képviseletében az úgynevezett „nemzet építés” stratégiájával avatkozott be a térségbeli országok konfliktusaiba, addig Obama elnök az általa preferált realista politika értelmében ezen beavatkozások leépítését helyezte előtérbe, több-kevesebb sikerrel. Kiemelten három országgal foglalkozom: Irak, Irán és Izrael. Választásom azért esett erre a hármasra, mert megítélésem szerint jól vizsgálhatók a legfontosabb aspektusai az Egyesült Államok szerepvállalásának. Irakban a 2003 óta állandó amerikai fegyveres erők jelenléte, Iránnal szemben a diplomáciai hadviselés gyakorlata, Izraellel pedig a szövetségesi viszony ápolása, illetve egy szövetséges ország konfliktusaiban való részvétel figyelhető meg. Kutatásom során az alábbi hipotézisre kerestem a választ: George W. Bush és Barack Obama elnökségének idején az Amerikai Egyesült Államok szerepvállalása a Közel-Kelet konfliktusaiban erősítette a térség destabilizációját. A dolgozat során ehhez megvizsgáltam az USA fentebb említett három országgal való kapcsolatának történelmi hátterét 1928 és 2000 között, majd George W. Bush és Barack Obama elnöklése idején, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és az úgynevezett Arab Tavasz hatását az aktuálisan regnáló elnökök külpolitikai stratégiájára. Ezt követően az összefoglalásban összegzem a történeti eseményeket, kifejtem saját véleményemet ezekkel kapcsolatban, valamint választ adok a felállított hipotézisre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gyene Pál István
Külső
főiskolai docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Marosán Bence Péter
Belső
egyetemi adjunktus; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Amerikai Egyesült Államok, Barack Obama, George W. Bush, Irak, Irán, Izrael, Közel-Kelet, külpolitika, usa
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 08:21
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet